Novosti
“VRATITE SE PREGOVORIMA S HRVATSKOM”

Slovenska oporba u svađi s vlasti zbog tužbe Sudu EU-a
Objavljeno 13. prosinca, 2019.

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar optužio je čelnika oporbe i bivšeg premijera Janeza Janšu da ugrožava nacionalne interese po pitanju arbitraže s Hrvatskom.

Komentirajući Janšinu ironičnu izjavu da bi Cerar osobno trebao preuzeti troškove sudskog postupka protiv Hrvatske na sudu EU-a u Luksemburgu, ako sebe taj sud, a kako se sada čini izglednim, proglasi nenadležnim za taj slučaj, Cerar je ustvrdio da Janša tako čini štetu slovenskim nacionalnim interesima u korist konzervativnih snaga u Europi. "To je kockanje s nacionalnim interesom i očito paktiranje Janše s Europskom pučkom strankom, HDZ-om i Orbanovom linijom", kazao je Cerar u četvrtak za televizijsku postaju POP-TV.

Slovenski je ministar vanjskih poslova u srijedu navečer u razgovoru za Slovensku televiziju isključio svaku mogućnost da Slovenija odustane od stajališta da Hrvatska mora implementirati arbitražnu presudu te da se Slovenija uključi u bilateralno rješavanje graničnog spora. "Arbitražna presuda dio je međunarodnog prava i prvi put u povijesti imamo utvrđenu granicu s Hrvatskom", kazao je Cerar, dodavši da hrvatska strana "manipulacijama" želi Sloveniju vratiti na bilateralne pregovore o granici, na što Slovenija "ni pod koju cijenu ne smije pristati". Dodao je da je vlada koju je on vodio prije sadašnje sredinom prošle godine podnijela tužbu protiv Hrvatske sudu EU-a u Luksemburgu, pred kraj svoga mandata, ali da su tužbu tada podržale gotovo sve političke stranke, s čime sada treba nastaviti i inzistirati na implementaciji arbitraže.

Janša je ocijenio kako je mišljenje neovisnog odvjetnika na Sudu EU-a o nenadležnosti za slovensku tužbu zapravo neuspjeh slovenske politike i poraz zadnjih dviju vlada. Ustvrdio je da se slovenska vlada pravi iznenađenom takvim ishodom, iako je znala da će se to dogoditi.

Janša je 2010. isprovocirao referendum na kojemu su Slovenci odlučivali o tome hoće li prihvatiti arbitražni sporazum o graničnom prijeporu s Hrvatskom, pri čemu je tadašnja vlada Boruta Pahora vodila kampanju za potvrđivanje arbitraže, a oporba i Janša za njezino odbacivanje i pribjegavanje bilateralnim pregovorima. Na referendumu je tijesnom većinom (51:49) arbitražni sporazum Pahor-Kosor bio potvrđen.

Na desnici još uvijek utjecajni Dimitrij Rupel kaže pak da stajalište Priita Pikamäeja kako sud EU-a nije nadležan i da granica Slovenije i Hrvatske nije utvrđena, znači da se treba vratiti pregovorima s Hrvatskom, jer je taktika dviju zadnjih vlada bila pogrešna. H/D.Pav.
EU NEUTRALAN
Izjave slovenskog političkog vrha da nema alternative za rješenje graničnog pitanja osim pristanka Hrvatske na provedbu arbitražne presude te da je to stvar “vladavine prava” čije bi osporavanje, prema Cerarovim riječima, ugrozilo Balkan, pa i EU, nailaze na potporu velikog dijela javnosti i medija, posebice u lijevo liberalnom dijelu političkog spektra. Tako mariborski list “Večer” mogućnost da se sud EU-a proglasi nenadležnim za slovensku tužbu naziva posljedicom “lobiranja” Hrvatske kod, kako tvrdi, “politički pristranog” pravnog stručnjaka iz Estonije, ali i posljedicom destruktivnog djelovanja slovenske oporbe koja potiče istragu oko djelovanja slovenskih tajnih službi u vrijeme arbitraže. Ljubljansko “Delo” navodi u komentaru kako bi se na rješenju slovenske tužbe morala angažirati Europska unija koja je “sponzorirala” arbitražni sporazum s Hrvatskom. EU sada, kako se čini, zauzima “neutralno” stajalište ne želeći se zamjeriti ni Sloveniji ni Hrvatskoj, jer riječ je o kompliciranom pitanju, dodaje list. “Ako naša tužba na sudu padne, onda će iz te neprilike trebati naći put s više diplomatske i druge mudrosti”, navodi se u komentaru “Dela”.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EPIDEMIOLOZI ČIJE JE PREPORUKE USVOJIO I NACIONALNI STOŽER

"Spasile su nas stare epidemiološke mjere Andrije Štampara"

2

UPRAVNO VIJEĆE BOLNICE BIRALO IZMEĐU DVA KANDIDATA ZA RAVNATELJA

Zubčiću još jedan mandat na čelu KBC-a Osijek

3

UZORAN PRIMJER FAKULTETSKE ONLINE NASTAVE

Međunarodno pravo iz sobe