Novosti
“SECURE TECH”

Nužno povećati IT sigurnost
Objavljeno 13. prosinca, 2019.
“Pokušaji kibernetičkih napada događaju se svaki dan. Krajem 2016. tvrtke su bile žrtve napada ransomwarea svakih 40 sekundi, a FBI procjenjuje da se prošle godine ukupni iznos otkupnine približio iznosu od milijardu dolara. Napadaju se banke, institucije, tvrtke, ali i osobni podaci”, istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš na konferenciji o sigurnosti informacijskih sustava SecureTech, održanoj u četvrtak u Zagrebu. Naglasio je da je rješenje problema u prevenciji i jačanju obrane.

“Informacije su ključni faktor modernog poslovanja, i zato ih je potrebno zaštiti. Hrvatska po tom pitanju nije otok, posluje s cijelim svijetom, pa zato moramo dovesti IT sigurnost na najvišu moguću razinu. Možemo reći da je općenito stanje informacijske sigurnosti kod nas na globalnoj razini, a u nekim segmentima čak i bolje. Pozitivan trend je da tvrtke same shvaćaju da se ulaganje u sigurnost višestruko isplati”, izjavio je član Upravnog odbora hrvatskog ogranka (ISC)2 Nebojša Mitrić, dodavši da se rizici ne mogu u potpunosti ukloniti ali ih se može svesti na najmanju moguću mjeru.

Zamjenica državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Kristina Posavec rekla je kako je kibernetička sigurnost i jedan od prioriteta u okviru Hrvatskog predsjedanja EU-om. Napomenula je i da je Hrvatskoj na raspolaganju oko 15 milijuna eura europskih sredstava za jačanje informacijske sigurnosti.

Veleposlanici Izraela i SAD-a Ilan Mor i Robert Kohorst, pojasnili su kako su postali najjače “cyber security” nacije. Mor je istaknuo da su se internet i kompjutori iz blagoslova pretvorili u prokletstvo i mogu zaprijetiti sigurnosti cijelih država. “Izraelski sustav informatičke sigurnosti pod direktnom je kontrolom premijera i konstantno prati razvoj tehnologije. Imamo jedinstven kibernetički ekosustav koji uključuje vladu, znanstvenu zajednicu i industriju. Da bi se osigurao visok stupanj zaštite morate ulagati u ljudski kapital i stvoriti višeslojnu obranu”, naveo je. D.Pav.
Najčitanije iz rubrike