Svijet
IZETBEGOVIĆ I ČOVIĆ BEZ SUGLASNOSTI O IZBORNOM ZAKONU

Proces uspostave vlasti u BiH ponovno blokiran
Objavljeno 13. prosinca, 2019.

Proces uspostave nove vlasti u Bosni i Hercegovini ponovo je blokiran jer SDA i HDZ BiH ne mogu postići suglasnost da se to istodobno provede na državnoj i na razini Federacije BiH, potvrdili su u četvrtak predsjednici tih stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

"HDZ i SDA ne uspijevaju naći rješenja za probleme koje imamo, što ne znači da ih nećemo naći", kazao je novinarima Izetbegović. Potvrdio je kako SDA želi da usporedno s uspostavom novog vijeća ministara bude formirana i nova izvršna vlast na razini Federacije BiH, gdje dvije stranke odavno imaju osiguranu većinu u entitetskom parlamentu i načelno su se suglasile kako će nastaviti koalirati. Izetbegović je pojasnio kako je moguće da zbog toga što HDZ BiH inzistira da se prije uspostave nove vlade Federacije BiH postigne dogovor o izmjenama izbornog zakona SDA jednostavno ne kandidira svoj kadar za novo vijeće ministara, pa onda ni to tijelo neće biti imenovano.

Zastupnički dom parlamenta BiH prošlog je tjedna potvrdio imenovanje Zorana Tegeltije iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za novog predsjedatelja vijeća ministara, no on ne može preuzeti tu dužnost sve dok parlament ne potvrdi sve nove ministre. Prema koalicijskom sporazumu koji su ranije postigli Izetbegović, Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, za bošnjačku su kvotu ostavljena ministarstva vanjskih poslova, obrane i sigurnosti. SDA će te resore podijeliti sa svojim koalicijskim partnerima, odnosno s Demokratskom frontom Željka Komšića i Savezom za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

Čović je nakon neuspjelih razgovora s Izetbegovićem rekao kako nije ni bilo ambicije da se postigne konačni dogovor, "nego da se nastavi razgovarati o otvorenim pitanjima".

"Posao s Vijećem ministara treba privesti kraju i mi smo imena svojih kandidata predali, a o svemu ostalom će tri partnera i dalje razgovarati", kazao je Čović. Potvrdio je kako se HDZ i SDA i dalje spore oko toga kako izmijeniti izborni zakon, no obećao je kako će se u Mostaru sljedeće godine sigurno održati lokalni izbori kojih nije bilo još od 2008. Čović je kazao kako HDZ ne odustaje od zahtjeva da to budu rješenja koja će osigurati da Hrvati sami biraju svoje predstavnike u tim tijelima vlasti, a ne da im ih biraju Bošnjaci. Hina
Dragan Čović

predsjednik HDZ-a BiH

HDZ ne odustaje od zahtjeva za rješenjima koja će osigurati da Hrvati sami biraju svoje predstavnike u tijelima vlasti.
Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

Najčitanije iz rubrike