Regija
ZA ODVOZ OTPADA OD 1. VELJAČE

Fiksni dio cijene manji za
15 kuna, čeka se varijabilni
Objavljeno 13. prosinca, 2019.
Novim varijabilnim dijelom, većom cijenom po jednom odvozu, želja je doći do većeg razvrstavanja otpada

ĐAKOVO - Od 1. veljače Đakovčanima slijedi odvoz otpada iz kućanstva po cijeni čiji je fiksni dio za 15,08 kuna manji od dosadašnjeg - 46,56 kuna, a koji je dosad iznosio 61,64 kuna, dok se varijabilni dio - cijena po jednom pražnjenju, tek treba donijeti. Ostali, poslovni korisnici kategorizirani su u 7 potkategorija i za njih vrijede druge cijene. Dok se fiksni dio cijene smanjuje, novim varijabilnim dijelom želi se više motivirati na razvrstavanje otpada, čime je zelena kanta za miješani komunalni otpad praznija, pa time i ne zahtijeva svakotjedna pražnjenja. Proizlazi to iz preksinoćnje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, a koja je rezultat Izmjena i dopuna Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, za koju se na preksinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća čulo da ima manjkavosti, da je, ocijenio je gradonačelnik Marin Mandarić, pomalo nespretna.


Uz podsjećanje kako je osnovna postavka da "proizvođač otpada, zagađivač plaća", Mandarić ističe da dosadašnji ukupni mjesečni iznos naplate varijabilnog dijela cijene po odvozu od 8, desetak kuna nije dovoljna motivacija ljudima za što veće razvstavanje otpada, no da će on biti "po ovome i 30-ak kuna ili približno, a što nije zanemariv iznos da bi se na razvrstavanje, a time i rasterećivanje zelene kante oglušivalo". Mandarić dodaje da je javno savjetovanje o tome provedeno od 15. do 30. studenoga, no da se na nj nitko nije javio. Oporba zamjera što odluka stupa na snagu 1. veljače, a još uvijek se ne zna varijabilni dio, što oporbeni Goran Soldo ocjenjuje neozbiljnim. Soldo je za jedinstvenu cijenu odvoza otpada za poslovne korisnike jer da nove cijene nisu dobre. Cijene obvezne minimalne javne usluge za te korisnike, a to su oni koji nisu kućanstvo, širokog su raspona - od 46 do 544 kune. Cijena te usluge za škole, vrtiće i učilišta, vjerske objekte i dr. je 381,92 kune, za djelatnosti koje nisu obuhvaćene ostalim točkama (uredi, javni uredi, agencije, banke i dr.) 46,56 kuna, a za onog koji obavlja ugostiteljsku djelatnost bez pružanja usluge smještaja, ali uz pripremu i/ili posluživanje hrane poput restorana i dr., kao i objekte bez prehrane - kafić, kavana, pub, kušaonica, tržnica, "benzinska", trgovački centar i sl. ona je 544,43 kune. Cijena obvezne minimalne usluge za korisnike koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost bez usluge smještaja i pripreme hrane - caffe bar, noćni klub, disco i dr., te klub za zabavu na otvorenome, organizator javnih manifestacija, mesnica, ribarnica i dr. je 46,56 kuna, a ista vrijedi i za korisnike koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu - iznajmljuju sobu/apartman/kuću za odmor i sl. Cijena u 6. potkategoriji je 544,43 kune, a to su korisnici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost i pružaju uslugu smještaja (kamp, ho(s)tel, prenoćište i sl., dok 46,56 kunaju plaća luka, autobusni i željeznički kolodvor, zračna luka. U cijene je uračunat PDV.



Mandarić se ne slaže da za poslovne korisnike treba biti jedinstvena cijena. “Tko proizvodi otpada više, treba i plaćati više”, dodao je gradonačelnik, ističući da obračun ne ide više po količini spremnika, nego po djelatnosti. Novost je da od 1. veljače, jer uredba to ne prepoznaje, nema više cjenovno povlaštenih kategorija kao što su samačko, staračko domaćinstvo, tzv. sezonci i sl., a što Grad, ističe zamjenik gradonačelnika Antun Galić, želi ublažiti, anulirati time što je po novome fiksni dio cijene odvoza manji za 15 kuna. Grad čeka da Univerzal predloži varijabilni dio.
Suzana Župan

Udruga gradova za prilagodbu uredbe
Antun Galić podsjeća da je Đakovo od prije dvije godine opet član Udruge gradova na čijoj je nedavnoj redovitoj skupštini u Šibeniku rečeno da udruga sa svojom pravnom službom priprema zahtjev za povlačenje spomenute uredbe, tj. njezino prilagođavanje stvarnim potrebama jer se smatra da je nespretno donesena. “Pritom se misli na kategorizaciju poslovnih korisnika te neprepoznavanje povlaštenih skupina”, kaže Galić.
Možda ste propustili...

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike