Regija
VINKOVCI “PRODISALI”

Istočna obilaznica uklonila kamione iz središta grada
Objavljeno 13. prosinca, 2019.
Ova obilaznica ima veliki utjecaj na kvalitetu prometa i u Vinkovcima i u županiji
VINKOVCI - Iako je puštena u promet krajem rujna, vinkovačka istočna obilaznica, vrijedna 120 milijuna, kuna već sada pokazuje kako je riječ o projektu koji je uvelike rasteretio ulice središta Vinkovaca od teških kamiona.Danas je teško vidjeti u središtu grada tegljače i šlepere, osim onih koji moraju proći kroz šire gradsko središte da bi dovezli trupce na preradu u pogone najvećeg hrvatskog drvoprerađivača Spačvu. Obilaznica se već sada pokazala kao opravdana investicija jer nije smanjen samo kamionski nego i automobilski promet jer sva vozila koja idu iz, primjerice, Vukovara, Iloka, Osijeka prema Županji i autocesti Zagreb - Lipovac, na izlasku iz Nuštra skreću na obilaznicu i, zaobilazeći grad, štede si vrijeme i izlaze kod gospodarske zone Zalužje na prometnici D55 Vinkovci - Županja. Vozila koja iz Srbije ulaze u Hrvatsku na graničnom prijelazu Tovarnik više ne moraju kroz grad da bi došli na prometnicu prema Županji i autocesti nego se u Mirkovcima uključuju na istočnu obilaznicu koja će ih dovesti na cestu prema Županji.

Istočnom obilaznicom znatno je rasterećena i ulica Ruđera Boškovića, koja je donedavno bila dio stare vinkovačke obilaznice, koja prolazi uz vinkovačku bolnicu i samo dijelom izbjegava središte grada, a Vinkovci su konačno dobili cestovni prsten koji južnom i istočnom obilaznicom izbacuje promet teretnjaka i drugih vozila u tranzitu iz središta grada.

Ovih dana, kada je održana 10. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Vukovaru, sjećamo se da je u rujnu premijer Andrej Plenković pustio u promet istočnu obilaznicu i rekao kako je njezina gradnja "dio angažmana Vlade iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, u sklopu kojega je u protekle tri godine od predviđenih 18,7, u Slavoniju uloženo već 11 milijardi kuna" i najavio kako će se sljedeća sjednica Savjeta održati u Vukovaru. Obećanje je ispunio i sjednica se zaista održala u ponedjeljak u Vukovaru kada su dodijeljena 22 ugovora i devet odluka u vrijednosti od 690 milijuna kuna. Velike su i potencijalne gospodarske koristi jer uz obilaznicu se stvara prostor za otvaranje gospodarskih zona i gospodarskih objekata zbog dobre povezanosti.

Ova obilaznica ima veliki utjecaj na kvalitetu prometa u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali i to da se ona nalazi na transeuropskom koridoru te da je dio buduće brze ceste od Osijeka prema Vinkovcima i Vukovaru.

Duga je osam kilometara i na njoj su četiri kružna toka umjesto križanja sa semaforima, koji nepotrebno usporavaju promet.

Miroslav Flego
Gradski promet sigurniji, gužve manje
“Promet u samom gradu svakako je sigurniji jer je cijeli tranzitni promet sada izmješten. Manje su gužve, a u grad sada ulaze samo dostavni kamioni”, rekli su nam u Postaji prometne policije Vinkovci. Njezini su djelatnici u svakodnevnoj kontroli prometa i primjećuju da imaju sve manje intervencija i poziva kada je riječ o prometnim nesrećama u tom dijelu grada, a pogotovo u Boškovićevoj ulici, koja bi također uskoro trebala krenuti u rekonstrukciju i u kojoj su se gotovo svakodnevno događale prometne nesreće. Iz policije kažu kako još uvijek ne mogu potvrditi da je zbog otvaranja istočne obilaznice i manje prometnih nesreća, pogotovo onih s ozbiljnijim posljedicama, jer premalo vremena je prošlo od kada je otvorena.
Možda ste propustili...

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike