Osijek
ZA 2020. DONESEN REKORDAN PRORAČUN

Županija će raspolagati s čak milijardu i pol kuna!
Objavljeno 13. prosinca, 2019.
Iz ovog se proračuna čak 460 milijuna kuna ulaže u brojne projekte

S 36 ruku za, pet protiv i pet suzdržanih u četvrtak je na 26. sjednici Županijske skupštine donesen rekordan proračun Osječko baranjske županije za 2020. godinu, koji iznosi čak milijardu i pol kuna, ili precizno 1.562.809.621 kunu.


Glavni se "krivac" za ovakvo povećanje proračuna skriva u spajanju Županije s Uredom državne uprave, ali i u odluci da u rashode Županije ulaze plaće za sve prosvjetne djelatnike u osnovnim i srednjim školama na području županije. Tako je, konkretno, prema objašnjenju pročelnice Upravnog odjela za javne financije Snježane Raguž, sam proračun Županije 637.405.429 kuna, a preostalih 925.4040.192 kune pripada evidencijskim prihodima. "Glavni razlozi povećanja proračuna kao prvo leže u obvezi evidencijskog prikazivanja rashoda za zaposlene u školama, što je već oko 493 milijuna kuna. Drugi je razlog povjeravanje poslova državne uprave županijama. Zanimljivo je i prisjetiti se da je prvi proračun Županije tamo davne 1994. iznosio samo 33 milijuna kuna. Kada gledamo rashode, onda ispada da od ovog proračuna 53 posto ide na rashode za zaposlene, ili čak 837 milijun kuna, ali riječ je o upravo o tome da mi moramo prikazati plaće i svih zaposlenika u školama i ostalim ustanovama na proračunu županije, a na same plaće djelatnika u u upravnim tijelima Županije odlazi samo četiri posto od ovih 1.5 milijarde kuna, što je važno naglasiti", objasnila je pročelnica Raguž.

Rekordan je proračun komentirao i župan Ivan Anušić, naglasivši kako je najvažnije reći da čak 460 milijuna ide na projekte. “Godinu 2017. završili smo sa 750 milijuna kuna, potom 2018. s 830 milijuna kuna, da bismo ove godine imali proračun od 950 milijuna kuna. U 2020. idemo na milijardu i pol kuna. Kada govorimo o projektima koje financiramo s pomoću projekata i sredstava iz Europskih fondova, treba nabrojiti one glavne. Tako je najveći svakako energetska obnova svih zgrada na području naše županije, za što se izdvaja 138 milijuna kuna. Glede ovog projekta u idućoj ćemo godini završiti gotovo sve objekte, a riječ je o svim školama kojima je osnivač OBŽ, kao i staračkim domovima i domovima zdravlja. Pretpostavlja se da će uštede samo za grijanje i hlađenje u ovim objektima iznositi više od 15 milijuna kuna. No tu je i projekt od 30 milijuna kuna za Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, potom 30 milijuna kuna za I. gimnaziju, 7,5 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju za Gospodarski centar, također tri i pol milijuna kuna za dokumentaciju za revitalizaciju područja bivšeg OLT-a, kao i za istraživanje termalnih izvora. Za sportsku se dvoranu u Čepinu izdvaja pet milijuna kuna, a tu su i sustavi za navodnjavanje na koje ide oko 30 milijuna kuna. Nastavljamo i projekt školskog obroka za svu djecu, gdje Osječko-baranjska županija izdvaja 12 milijuna kuna. To je samo dio onoga što ćemo raditi, a svi će naši projekti biti vidljivi tijekom sljedeće godine’’, poručio je župan Anušić. ​

Nefreteta Z. Eberhard
PREGOVARA SE O PRVOKUPU IKTUSA
U drugoj točki dnevnog reda 26. sjednice našla su se i pitanja i prijedlozi vijećnika. Tako je prof. dr. sc. Nedeljka Bosanca zanimalo može li Županija pomoći osječkom HNK-u u rješavanju problema nefunkcionalne vatrodojave, na što je župan Anušić kazao kako je Županija spremna dati svoj dio od 250.000 kuna, ali je problem u Gradu Osijeku koji ne želi sufinancirati svoj dio obveze. Također je po ovom pitanju uključena i revizija jer je 2011. HNK dobio novac za rješavanje ovog problema, ali je on potrošen, a HNK nije dobio novi sustav vatrodojave. Bosanac je zatražio i povećanje naknada za vijećnike, na što je župan naglasio kako bi za to moralo doći do suglasnosti svih klubova u Skupštini. Vijećnik dr. sc. Denis Ambruš zatražio je pomoć župana po pitanju Veslačkog kluba Iktus, gdje je župan potvrdio da se s Gradom vode pregovori o prvokupu objekta, a kako bi se zaštitio Klub. SDP je predložio tri amandmana, između ostalog i za povećanje naknade za novorođenčad, no nisu prihvaćeni. Anušić je naknadno odgovorio na prozivke SDP-a u nekim medijima: "Rad županijske uprave nismo željeli usmjeriti prema populističkim mjerama, nego upravo prema osiguravanju kvalitetnijeg životnog okruženja za svaku obitelj".
Najčitanije iz rubrike