Osijek
RASPRAVA NA PRAVNOM FAKULTETU O SIROMAŠTVU OSOBA STARIJE ŽIVOTNE DOBI

Rizik od siromaštva je čak 28,6 %
Objavljeno 13. prosinca, 2019.
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava na Pravnom je fakultetu u Osijeku održan okrugli stol na kojemu je u fokusu bilo siromaštvo osoba starije životne dobi. O toj temi progovorila je i pučka pravobraniteljica Lora Vidović, istaknuvši kako su podatci i trendovi zabrinjavajući u pogledu ove skupine ljudi.

"Opća populacija ima rizik od siromaštva od 19,3 %, starije osobe čak 28,6 %, a na razini Europske unije ta se brojka kreće oko 15 %. Osobito su ranjivi oni koji žive u samačkim kućanstvima, a u Hrvatskoj je svaki drugi samac stariji od 65 godina u riziku od siromaštva. Brojne su i druge poteškoće s kojima se osobe starije životne dobi susreću, poput socijalne izoliranosti, neodgovarajuće i slabo dostupne liječničke skrbi, ali i nedostojni stambeni uvjeti", poručila je Vidović. Velikog iskustva u radu upravo s ovom skupinom imaju i u Gradskom društvu Crvenog križa Osijek, čija nam je zamjenica ravnatelja, Martina Hećimović, pojasnila da je osobama treće životne dobi, osim osnovnih životnih uvjeta, iznimno važna topla riječ i obilazak.

"Puno je samačkih kućanstava koji se nemaju kome obratiti, a Crveni križ i brojne udruge civilnog društva nastoje ublažiti socijalnu isključenost radom na terenu. Primjeri dobre prakse upozoravaju na činjenicu da se sve veći broj starijih osoba uključuje u programe volontiranja, čime od korisnika takvih usluga i sami postaju njezini pružatelji te time ponovo postaju prisutni u društvu i bolje se osjećaju", zaključila je Hećimović.
E. Nenadić
Možda ste propustili...

SVJETSKI TJEDAN DOJENJA

Najekološkiji način hranjenja beba

OSIJEK OPET NA TURISTIČKOJ KARTI RIJEČNIH KRUZERA

U obilasku Tvrđe tri autobusa turista

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRI KRAJU SU PRIPREME ZA 21. PANNONIAN

Skate park dobio je nove elemente

2

TESTIRANJE NA INTOLERANCIJU NA HRANU

Sve više ljudi alergično je na neku namirnicu

3

HRASTOVINA UMJESTO U NAMJEŠTAJU ZAVRŠILA U SKULPTURAMA

Na Kiparskoj koloniji nastao impozantan broj umjetnina