Osijek
ZAKLJUČENE PRIJAVE ZA PREDŠKOLU U GRADSKIM VRTIĆIMA

U program predškole na proljeće 2020. godine bit će uključeno 91 dijete u 5 vrtića
Objavljeno 13. prosinca, 2019.

U pedagoškoj godini 2019./2020. u program predškole pod kapom Dječjeg vrtića Osijek bit će uključen ukupno 91 predškolac rođen od 1. travnja 2013. do 31. ožujka 2014. raspoređen u pet vrtića.


Program predškole u trajanju od 250 sati provodit će se tijekom veljače i ožujka 2020. u potcentrima Radost, Maslačak, Jaglenac, Josipovac i Zvončić. Rad će biti organiziran tako da djeca u vrtićima borave pet sati dnevno radnim danima.


Prijašnjih godina prosječna brojka polaznika predškole kretala se između 110 i 120 djece. No iz DVO-a napominju kako smanjeni broj djece u predškoli drugu godinu zaredom ne znači nužno da je budućih prvašića manje nego inače, već da se sve više djece uključuje u redovne programe gradskih osječkih vrtića. Što je vidljivo i iz podataka s redovnih upisa.


Ističe se kako predškola služi da se djeca naviknu na nove prostorne uvjete i učiteljicu kao autoritet te poštovanje pravila koja nisu kućna već pravila ustanove. Odnosno, da se socijaliziraju i osamostale. To znači da se dijete samo brine o svojim stvarima, da može samo otići na WC i brinuti se o osobnoj higijeni, da može samostalno skinuti i odjenuti odjeću i izuti i obuti obuću u kojoj je došlo i da ju odloži na za to predviđeno mjesto. Uz to, u predškoli djeca moraju naučiti poštovati autoritet osobe koja ih vodi. U tu svrhu ih se uči poštovati pravila skupine koja postoje kako bi se naučili da njihovo poštovanje vodi k ugodnom suživotu u zajednici. No predškola je i puno više od toga.


"Cilj je programa predškole svakom djetetu u godini dana prije polaska u školu osigurati optimalne uvjete za unaprjeđivanje vještina, navika i kompetencija te stjecanje spoznaja i zadovoljavanje interesa koji ću mu pomoći u prilagodbi na nove uvjete života, rasta i razvoja u školskom okruženju. To ćemo postići tako da će se programom zadovoljiti djetetove potrebe za sigurnošću, pripadnošću, ljubavlju, samopoštovanjem i poštovanjem drugih osoba te potrebe za samoostvarenje osobnih potencijala. Razvijat će se i unaprjeđivati tjelesne, emocionalne, socijalne i spoznajne potencijale djeteta te poticati komunikacijske vještine potrebne za nove oblike učenja", kažu iz DVO-a.
Od konkretnih vještina, program predškole obuhvatit će učenje osnovne komunikaciju na materinskom jeziku, elementarnu komunikacija na stranim jezicima, te usvajanjem matematičkih kompetencija i osnovne kompetencije u prirodoslovlju i tehnologiji. I.Solar
Upisi za predškolu održat će se u travnju 2020. u sklopu upisa u redovne vrtićke programe za 2020./2021.
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike