Tehno

15. Advanced Technology Days donio 67 predavanja
Objavljeno 13. prosinca, 2019.
Završilo je 15. izdanje Advanced Technology Daysa powered by Microsoft, koje je u zagrebačkom Plaza Event Centru okupilo više od 600 domaćih IT stručnjaka. Tijekom dva dana mogli su birati između predavanja koja su se paralelno održavala u pet dvorana, a u srijedu navečer na ATD partyju s organizatorom, predstavnicima hrvatske IT zajednice, proslavili su 15. izdanje konferencije i uživali u druženju tijekom prvog ATD IT pub kviza.
Program drugog konferencijskog dana donio je 30 predavanja i panel na kojemu je Ivan Voras, jedan od autora i voditelja najpopularnijeg domaćeg business podcasta Surove strasti, porazgovarao o sigurnosti s dvojicom domaćih stručnjaka, Alenom Delićem iz Diverta i Markom Rakarom (MRAK services). S obzirom na to da se ATD bavi naprednim temama, predavači su na praktičnim primjerima predstavili širok spektar tehnologija, a govorilo se i o brojnim temama u fokusu domaće IT zajednice, od kreiranja mobilnih i web-rješenja, umjetne inteligencije, kontejnera i DevOpsa do AI-a, hibridnog oblaka i poslovnih IT rješenja. Sveukupno je na konferenciji održano čak 67 predavanja u izvedbi 65 stranih i domaćih predavača, među kojima je niz predavača mlade generacije koji su se ove godine prvi put našli na ATD pozornici, što govori u prilog tome da hrvatska IT zajednica raste, razvija se i stvara novu generaciju stručnjaka, pa ne čude brojni međunarodni uspjesi domaćih IT tvrtki.
Na panel-diskusiji Voras je uz pomoć Delića i Rakara istražio kako stoje stvari u javnom i privatnom sektoru u Hrvatskoj kada je riječ o sigurnosti. Temu su otvorili light diskusijom o primjenjivosti GDPR odredbe u Hrvatskoj. Rakar smatra da je GDPR u ovom obliku neprimjenjiv, odnosno ne može se potpuno implementirati jer ima niz praktičnih problema, odnosno “smislili su ga odvjetnici i birokrati i dali informatičarima da implementiraju.” Delić se složio, no istaknuo i da se upravo IT struka treba najviše truditi štititi privatnost jer bi je, zbog prirode posla, trebala i najviše cijeniti i razumjeti. Dodao je i da ljudi sigurnosnu higijenu vuku iz paranoje, odnosno što je više straha, više je i sigurnosnih protokola koje pojedinac poštuje i primjenjuje. Rakar je dodao da je osobna sigurnost, uključujući i sigurnost na internetu, u 99 % slučajeva pitanje procedure, odnosno poštovanja nekog protokola postupanja. Panelisti su komentirali i stanje sigurnosti u hrvatskim javnim institucijama. Rakar ju je ocijenio jedva prolaznom dvojkom jer je sustav izuzetno decentraliziran te naglasio kako, prema njegovu mišljenju, na državnoj razini treba postojati CTO, odnosno da bi IT trebao biti izdvojena vertikala. U privatnom sektoru situacija je nešto bolja, pogotovo u većim sustavima. Rakar je istaknuo pozitivan primjer financijskih institucija i telekoma kod kojih sigurnost čini značajan dio poslovanja pa imaju sigurnost visoke razine, dok je kod malih i srednjih tvrtki situacija ovisna o potrebama. Privatni sektor je u prednosti zbog mogućnosti brzog i lakšeg donošenja odluka i rješavanja sigurnosnog problema. Delić je istaknuo i koliko je bitna edukacija u području sigurnosti te poentirao da prema nekim statistikama IT-jevci oko 40 % vremena provode baveći se sigurnosnim pitanjima. Zaključili su da svatko od nas mora biti svjestan podataka i informacija kojima raspolaže te ih u skladu s njihovom vrijednošću i adekvatno osigurati. ATD su kratkim obraćanjem i zahvalom tradicionalno zatvorili predstavnici organizatora Domagoj Pavlešić i Tomislav Tipurić te dogovorili iduće IT druženje u prosincu 2020.