Kultura
NOVI KRIMINALISTIČKI ROMAN "DJETETOVO DIJETE" IZ OPUSA BARBARE VINE

Napisan 1951., nije odmah objavljen zbog priče o homoseksualnoj vezi
Objavljeno 13. prosinca, 2019.
Novi kriminalistički roman Djetetovo dijete iz opusa najveće spisateljice kriminalističkih romana na svijetu Barbare Vine! Poznata je kao autorica čije su kriminalističke priče pisane vrhunskim literarnim stilom. Dok je pod svojim pravim imenom Ruth Rendell pisala klasične vrhunske trilere, pišući pod pseudonimom Barbara Vine popuštala bi zakonima krimića i pisala samosvojne napete romane u kojima bi identitet ubojice bio manje važan od onoga što se zapravo dogodilo i koje su psihološke nijanse od običnog čovjeka mogle napraviti okrutnog ubojicu.


U svojem najnovijem romanu Djetetovo dijete, ova trostruka dobitnica Edgar Allan Poe Awarda, još jednom opravdava status jedne od najboljih spisateljica kriminalističkih romana. Ovo je četrnaesti roman koji je napisala pod prezimenom Vine. Kontroverzne teme uvijek su privlačile ovu autoricu, upravo zbog toga roman Djetetovo dijete, napisan 1951., nije odmah objavljen zbog priče o homoseksualnoj vezi. U svojoj bogatoj karijeri prodala je više od 20 milijuna primjeraka, a posljednji roman je s engleskog preveo Ozren Doležal.


Ruth Rendell, jedna od najvažnijih autorica krimića 20. stoljeća, preminula je 2015. u 85. godini, nakon što je u pola stoljeća karijere ispisala 66 romana i devet zbirki priča. Na hrvatski su joj jezik prevedeni romani Dimnjačarov sin, Oko koje vidi u tami, Nijedna noć nije preduga, Rođendanski dar i Godišnjica. N.Vek.
Možda ste propustili...

MUZEJ OSOBNIH PRIČA - IZLOŽBA "PRIČE ROMA" U GALERIJI SC

18 osobnih priča Roma i Romkinja iz Slavonije i Baranje

SLAVEN TOLJ, RAVNATELJ MMSU-A:

Žao mi je što je uništen Kožarićev rad

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ANSAMBL OKTOS U GLAZBENOM ZAVODU

Debitantski koncert u Zagrebu jer Osijek nema dvoranu ni klavir

2

NEDŽAD IBAHIMOVIĆ, BIVŠI OSJEČKI STUDENT

Sa svojim sam "talentom" oštrog pisanja skoro nastradao

3

200 GODINA OD ROĐENJA HRVATSKOG SKLADATELJA VATROSLAVA LISINSKOG

Svojom je glazbom taj hrvatski ilirac i veliki preporoditelj dao najljepše ruho hrvatskomu pjesništvu