TvObzor
ZONAL: WRECKED (RELAPSE RECORDS)

Zona vrele kotlovine
Objavljeno 13. prosinca, 2019.
Više od rutine, manje od originalnosti, ali s nadahnućem koje je evidentno, Broadrick i Martin ponovo su u stanju transa

Kad glazbenici golemog iskustva kakvo imaju Justin Broadrick (Napalm Death, Godflesh, Jesu...) i Kevin Martin (The Bug, King Midas Sound...) udruže snage, kreativna kemija se nekako podrazumijeva, premda s obzirom na pojedinačni autorski ego uvijek postoji zazor od konačnog rezultata takve (ne)očekivane suradnje.

U slučaju projekta Zonal, tandem Broadrick-Martin (već su surađivali u Techno Animal!) pokazao se iznenađujuće kooperativan u svojoj zajedničkoj viziji stvaranja glazbe koja će dijelom biti nova i drukčija, ali se pritom također oslanjati na minuli rad i jednog i drugog autora. To u neku ruku jest koncept, no umnogome labavih okvira, budući da se novi, drugi po redu album “Wrecked” sastoji od dva različita dijela - prvom u kojem vokalno gostuje filadelfijska street-poetesa Camae Ayewa, poznatija kao Moor Mother (mutirani hip-hop spoken-word!), i drugom u kojem dominira instrumentalna ambijentala dekorirana dub-step, drone, drum‘n‘bass, industrial i post-metal zvučnim uresima. Empatični prema sumornoj sadašnjosti, koju osjećaju kao teret “egzistencijalne praznine” iz koje se budućnost nazire kao “križni put” prema futurizmu totalnog dehumanizma i ljudskog otuđenja (drugo ime za pakao!), Zonal simboliziraju “zonu beznađa” kojoj smo svi više-manje izloženi dok oko nas orgijaju pomahnitali ritmovi 24-satnog partijanja prije svitanja zadnje zore na planetu Zemlja. Zapravo je, da se malo prizemljim, Zonal evaluacija koliko postpunkerskih toliko i nadrealističkih načela o otvaranju svih putova i totalnoj slobodi uma koji ne trpi ograničenja u ničemu pa tako ni u glazbi koju materijalizira.

ZA FANOVE: The Bug, Burial, The Haxan Cloak, Andy Stott, Dipping, Telefon Tel Aviv, Techno Animal, Alec Empire, God, Scorn, Nine Inch Nail, Skinny Puppy, Spahn Ranch, Front 242...

Darko Jerković
zonal.bandcamp.com
Dok upropašteni svijet (“Wrecked”) vapi za iskupljenjem, svaki od krugova života (pjesama) nudi samo patnju vječnu bilo da ste u kavezu (“In A Cage”) ili u orbiti crne rupe (“Black Hole Orbit”). Manifest takvog imaginarija jednako je sugestivan i kad je milozvučan i kad je ultrabučan. U takvoj atmosferi zrcale se “divlje misli i pitome emocije” na rubu “zonalne budućnosti”.
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

Najčitanije iz rubrike