Novosti
VLADA O UMIROVLJENICIMA I RODILJAMA

Bit će riješen problem cenzusa za dopunsko
Objavljeno 12. prosinca, 2019.
Nadležna ministarstva pripremit će promjene zakona kojima će se riješiti da umirovljenici ne ostanu bez besplatnog osiguranja

Premijer Andrej Plenković izjavio je na sjednici Vlade u srijedu da je sa Sindikatom umirovljenika i Maticom umirovljenika Hrvatske dogovorio rješavanje problema cenzusa za oslobađanje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.


"Mirovine rastu zahvaljujući našoj mirovinskoj reformi i indeksaciji, pa jedan broj naših sugrađana, kako im mirovine rastu, ide iznad praga koji je bitan da im zdravstveno dopunsko osiguranje bude besplatno", rekao je Plenković. Na sastanku s predstavnicima umirovljenika dogovoreno je da bi taj problem pokušali riješiti u dva koraka. Jedan je, kaže, povećanje praga za oslobađanje od plaćanja, čime bi se spriječilo ovakve situacije, a drugi je pronalazak trajnog mehanizma koji bi pratio i usklađivao okolnosti kako ne bi dolazilo do apsurdnih situacija u kojima mirovina poraste, ali se mora platiti dopunsko osiguranje pa se opet ima manje novca. Tu moramo naći održivo rješenje koje će ići za tim da umirovljenici budu zadovoljni, rekao je premijer zahvalivši sindikatu i Matici na sugestijama. Najavio je da će nadležna ministarstva - zdravstva, financija i rada i mirovinskog sustava - pripremiti prijedlog promjena zakona, kojima bi se riješio problem zbog kojeg se svake godine dio umirovljenika nađe u takvoj situaciji. "Tako da ovi koji žele dolaziti pod prozor mogu znati da su ovi koji su za razgovor riješili problem", poručio je premijer predsjedniku Hrvatske stranke umirovljenika Silvanu Hrelji, koji je prijetio prosvjedima umirovljenika "pod prozorom Vlade", ako se ne riješi taj problem.


Na sjednici je iznesen i Prijedlog Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama kojima bi maksimalan iznos plaće za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta (nakon šest mjeseci djetetova života) od 1. travnja iduće godine iznosio 5654 kune umjesto sadašnjih 3991 kunu. Taj bi se iznos dobivao šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj, odnosno još dodatna dva mjeseca (ukupno osam) ako to pravo koriste oba roditelja. U tri godine ovo je drugo povećavanje iznosa tih naknada, a procjena je da će odlukom o povećanju plaće za vrijeme roditeljskog dopusta biti "pokriveno" 60 posto zaposlenih majki odnosno očeva.
"Ovo je korak prema potpunom delimitiranju, a u ovom smo se trenutku vodili ravnotežom i održivošću proračuna odnosno politikom odgovornog upravljanja javnim financijama", izjavila je novinarima uoči sjednice Vlade ministrica za demografiju Vesna Bedeković. Naknada za rodiljni dopust (prvih šest mjeseci djetetova života) i dalje bi se isplaćivala u iznosu plaće majke ili oca, odnosno ostaje nelimitirana. Izmjenama zakona skraćuje se i razdoblje trajanja prethodnog osiguranja (staž) zaposlenog ili samozaposlenog roditelja kao uvjeta za ostvarivanje toga prava odnosno ono se smanjuje kako bi bilo povoljnije za korisnike prava. Tako se umjesto 12 mjeseci neprekidno predlaže 9 mjeseci staža, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine predlaže se 12 mjeseci.


Hina/D.Pav.
ZA VOJSKU ČETIRI HELIKOPTERA
Vlada je dala suglasnost Ministarstvu obrane za nabavu i opremanje Hrvatske vojske s četiri helikoptera UH-60M Black Hawk - dva donirana i dva kupljena, ukupne vrijednosti 1,167 milijardi kuna, što će biti realizirano od 2021. do 2026. godine, u partnerstvu s vladom SAD-a. Hrvatskoj će, naime, SAD donirati dva helikoptera Black Hawk s pripadajućom opremom i dijelovima, a Hrvatska će od SAD-a kupiti još dva istovjetna helikoptera, a partnerstvom je obuhvaćena i obuka pilota i zemaljskog osoblja te logistička podrška.
Andrej Plenković

premijer

Moramo naći održivo rješenje koje će ići za tim da umirovljenici budu zadovoljni.
Možda ste propustili...

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren