Novosti
ZA PREKOVREMENI RAD 1,5 MILIJARDI KUNA

Plaće liječnika bit će regulirane zakonom
Objavljeno 11. prosinca, 2019.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu se sastao s predstavnicima Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) i Hrvatske liječničke komore (HLK) radi razgovora o odluci Vrhovnog suda prema kojoj liječnici kod obračuna prekovremenih sati imaju pravo na sve dodatke za posebne uvjete rada, odgovornost i znanstvene titule, kao i za redovni rad.


Zbog pogrešno obračunatih prekovremenih sati na sudovima je oko 4000 tužbi, među kojima je i 800 pravomoćnih presuda u korist liječnika. Kujundžić kaže kako će se novac za pogrešno obračunat prekovremeni rad morati pronaći, a procjenjuje se da će za to biti potrebno do 1,5 milijardi kuna, a kojih u proračunu - nema.


"Mi ćemo zatražiti od svih bolnica da izračunaju koliko bi to bilo po svakoj kući, pa ćemo zbrojiti. Tog novca u proračunu u ovom trenutku nema, ali ako je takva presuda Vrhovnog suda, tražit će se rješenje u nekom roku", rekao je ministar zdravstva.


Dodao je kako Ministarstvo još nije službeno dobilo odluku Vrhovnog suda te ocijenio kako je ona zbroj djela i odluka prethodne vlade. Predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić izjavila je kako su na sastanku tražili od ministra Kujundžića da se izjasni što je Vladi prihvatljivo od prijedloga koje su dale liječničke asocijacije - SKU ili Zakon o plaćama. "Protuprijedlog Vlade bio je da je njima prihvatljiviji Zakon o plaćama i radnom vremenu liječnika. Potez je sad opet na užem kabinetu Vlade koja mora dati zeleno svjetlo da se krene u izradu tog zakona", kazala je. Predsjednica HLS-a podsjetila je i kako su liječničke udruge pokrenule akciju "Želim raditi zakonito", tijekom koje se prikupljaju potpisi za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad, a koja traje 60 dana. Kaže kako je važno da do 1. veljače liječnici prepoznaju volju Vlade da riješi njihove probleme.


Kazala je i kako će se s ministrom ponovno sresti za desetak dana, nakon što u Ministarstvo stigne službena odluka Vrhovnog suda.


Predsjednik HLK-a Krešimir Luetić istaknuo je kako odluku o mogućem početku rada na zakonu o plaćama liječnika treba prethodno donijeti Vlada, i također je istaknuo kako rad liječnika treba učiniti zakonitim. "Kad se uredi da bude zakonit, onda treba donijeti akcijski plan kako smanjiti broj prekovremenih sati", smatra Luetić. To se, pak, ne smije napraviti preko noći, jer time bi se smanjila dostupnost zdravstvene zaštite, dodao je.


Ministar financija Zdravko Marić izjavio je novinarima kako u proračunu nema skrivenog novca za zdravstvene djelatnike. "Normalno, ako to ima određene financijske reperkusije na državu, znamo kako to ide", rekao je ministar, upitan hoće li se odluka Vrhovnog suda odraziti na državni proračun.
Na daljnja pitanja kako riješiti isplate novca za prekovremeni rad, kazao je da nije toliko sretan što se, kao nedavno u području obrazovanja, fokusiraju isključivo na plaće, tj. financijski dio, na čemu se u pravilu i zadrže. H/D.Pav.
Ministar financija izjavio je kako u proračunu nema skrivenog novca za zdravstvene djelatnike
Možda ste propustili...

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren