Crna kronika
ŽUPANIJSKI SUD ZADAR

Počelo suđenje ocu koji je bacio djecu s balkona
Objavljeno 12. prosinca, 2019.
Zbog zaštite žrtava, rasprava na Županijskom sudu Zadar do kraja će biti zatvorena za javnost
ZADAR

Vidljivo mršaviji i obrastao u dugačku bradu, u pratnji dvojice pravosudnih policajaca u sudnicu Županijskog suda Zadar ušao je u srijedu 54-godišnji Josip Rođak, koji je u veljači ove godine na Pagu preko balkona bacio svoje četvero djece. Riječ je o zločinu koji je šokirao Hrvatsku, a sva djeca su, srećom, preživjela. Optužnicom ga se tereti za četverostruki pokušaj ubojstva.

Na Županijskom sudu u Zadru sudi mu se u redovitom kaznenom postupku, jer je vještačenjem utvrđeno kako je u trenutku zločina bio ubrojiv. Prema dostupnim informacijama Denis Sokol, zamjenik županijskog državnog odvjetnika, zatražio je da se sa suđenja isključi javnost, a s njim su se odmah složili odvjetnici Ivan Rudić i Boris Grgić, zastupnici žrtava, ali i Branimir Zorica, odvjetnik optuženog 54-godišnjaka. Sud je tome i udovoljio i suđenje se nastavilo izvan očiju javnosti. Iako je majka djece bila pozvana na prvu raspravu, nije se pojavila.

- Danas je ispitan jedan svjedok, nažalost, ne mogu vam otkriti koji te se postavilo pitanje vještaku o raspravnoj sposobnosti optuženika. I to je sve što vam mogu reći – kazao je nakon suđenja odvjetnik obitelji Boris Grgić. Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković samo je kratko potvrdio kako će nastavak suđenja biti već idući tjedan, 17. prosinca, u 10.30 sati. Na pitanje novinara može li optuženi otac dobiti maksimalnu kaznu od 50 godina, Visković je pojasnio kako je riječ o osobi koja je smanjeno ubrojiva te takvu kaznu ne očekuju.

Podsjetimo, osim što je u vrijeme počinjenja višestrukog pokušaja ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv, 54-godišnjak već duže boluje od hidrocefalusa, odnosno “vodene glave”, što bi moglo biti ključno za određivanje njegove raspravne sposobnosti, ali i ubrojivosti te kaznene odgovornosti za počinjena kaznena djela. Baš zbog teškog zdravstvenoga stanja optuženi 54-godišnjak smješten je u zagrebačkoj bolnici za osobe lišene slobode.

Pripremno ročište za ovaj postupak održalo se u rujnu iznošenjem dokaza optužbe i obrane za ispitivanjem četvero svjedoka te psihijatrijsko-psihološko vještačenje koje se tijekom postupka može i nadopuniti.

Otac monstrum svoje je četvero djece, tri kćeri i sina, izvukao iz kreveta u pidžamama i s balkona, s visine od šest metara, bacio na pločnik u podnožju kuće. U kritičnom stanju bila je 7-godišnja djevojčica. Njezina godinu dana starija sestra zadobila je više prijeloma, a teško su bili ozlijeđeni i 5-godišnjakinja te trogodišnjak.

Sandra Lacić
nakon zločina
DJECA SU

SE, SREĆOM,

OPORAVILA
SMIJENJENA RAVNATELJICA CENTRA
Dan nakon suludog čina 54-godišnjaka, tadašnja ministrica Nada Murganić zatražila je ostavku tamošnje ravnateljica Centra za socijalnu skrb Vesne Burčul, a inspekcija je pročešljala cijeli slučaj da se vidi tko je pogriješio u vezi s obitelji s Paga. Nepunih mjesec dana kasnije Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb Zadar preglasavanjem je smijenilo Burčul. Na stranu Vesne Burčul stali su djelatnici zadarskog centra koji su dva puta prosvjedovali, a podršku kolega dobivala je iz cijele Hrvatske. Za njih je to politička odluka koja neće imati efekta. Inače, u obitelji 54-godišnjaka nasilje nikad nije bilo prijavljivano, iako je obitelj bila pod nadzorom zbog zanemarivanja obveza. Nadzor je određen nakon prijave iz škole.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike