Osijek
NOVI PROJEKT SASTAVNICA SVEUČILIŠTA J. J. STROSSMAYERA

Advent kreativnosti nudi svim Osječanima koncerte, izložbe, filmove, radionice...
Objavljeno 12. prosinca, 2019.

Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, kao pokrovitelj, u suradnji sa sveučilišnim sastavnicama organizira prvi po redu Advent kreativnosti, manifestaciju koja božićnom razdoblju nastoji dati znanstvenu i umjetničku dimenziju. Koordinator je projektnih aktivnosti Akademija za umjetnost i kulturu, predvođena izvršnim producentom, izv. prof. art. Anđelkom Mrkonjićem, prodekanom za razvoj kulturne i kreativne industrije, dok su u realizaciju projektnih aktivnosti uključeni Građevinski i arhitektonski fakultet, Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Fakultet odgojnih i obrazovnih znanosti, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek te Odjel za biologiju i Odjel za kemiju.

Advent kreativnosti održava se od 16. do 20. prosinca, na prostoru sveučilišnog kampusa, u prizemlju zgrade Građevinskog i arhitektonskog fakulteta (Vladimira Preloga 3) i otvoren je za sve građane. Program je sastavljen od kombinacije kulturnih i umjetničkih, kreativnih i radioničkih te sajamskih aktivnosti u produkciji suorganizatora. Umjetnički i kulturni program uključuje, između ostalog, natjecanje zborova (u sklopu manifestacije GLAZBOS - 18. prosinca, 19.30 sati)), nastup Akademskog pjevačkog zbora Strossmayer (17. prosinca, 20 sati), projekcije studentskih filmova i izložbe studentskih radova (izložba lutaka i izložba kiparskih radova u drvu kolonije Jarčevac) te glazbeni nastup studenata Odsjeka za instrumentalne studije (16. prosinca, 18 sati) - redom događanja Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Fakultet odgojnih i obrazovnih znanosti osječkoj će publici ponuditi predstavu Božićna zvijezda (18. prosinca, 18 sati), kao dio kulturnih programa za mlađu dob. Radionice obuhvaćene prvim izdanjem Adventa kreativnosti su multidisciplinarne, ali i prigodne: Kemija Božića, Čarolija u bojama (18. prosinca, 11 - 13 sati), izrada božićnih ukrasa i adventskog vijenca (16. prosinca, 10 - 11.30 sati), Eksperimentalna statika za znatiželjne (17. prosinca, 11 - 12 sati)... samo su dio sadržaja koji Sveučilište u sklopu Adventa kreativnosti nudi mlađim dobima, učenicima osnovnih i srednjih škola. U sklopu Sajma kreativnosti svoje će proizvode, odnosno rukotvorine, predstaviti škole iz Osijeka i Osječko-baranjske županije te dio fakulteta.

Na ovaj način Sveučilište u Osijeku nastoji dodatno popularizirati znanost i pridonijeti predbožićnom ugođaju u Osijeku na kreativan način, naglašavaju iz Ureda za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Rektorata osječkog Sveučilišta.

Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2

POSLJEDICE NEVREMENA U OSIJEKU

Vjetar odlomio stablo, koje
je završilo na automobilima

3

VEĆ DUGO ZATVORENA

Raspisan poziv za saniranje krovišta knjižnice na Jugu