Osijek
ZAVRŠEN ISTRAŽIVAČKI PROJEKT FERIT-A

Uspješno usavršavali robotski vid u prostoru
Objavljeno 11. prosinca, 2019.
“Napredna 3D percepcija za mobilne robotske manipulatore”, naziv je istraživačkog projekta FERIT-a Osijek čija je završnica bila u povodu njegova jučerašnjeg prezentiranja javnosti. Projekt je financirala Hrvatska zaklada za znanost s milijun kuna i trajao je četiri godine pod vodstvom prof. dr. sc. Roberta Cupeca i njegovog istraživačkog tima. U okviru projekta razvijani su algoritmi i rješenja za kretanje robota i prepoznavanje okoline, što je osnova da bi roboti bili mobilni i autonomni.

“Ovaj je projekt visoko znanstveno orijentiran i bavi se problemima kojima se u području robotike bave i drugi istraživači. Rezultati ovog projekta pokazuju da smo mi visokokompetativni s drugim istraživačima u svijetu i da smo postigli rezultate koji su doista značajni. Razvoj robotike je i osnova budućeg razvoja industrije i svega onoga što nosi industrija 4.0, tako da je upravo to područje zanimljivo i našim istraživačima, i tu se želimo pozicionirati kao fakultet”, kazao je prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan FERIT-a.

Prof. Cupec istaknuo je kako im je cilj bio 3D kamerom postići segmentaciju oblaka točaka koja bolje odvaja objekte od površine relevantne za zadatke robotske manipulacije nego do sada postojeće, razviti brže metode prepoznavanja objekata od postojećih s usporedivom ili boljom precision-recall karakteristikom i razviti sustav lokalizacije mobilnog robota s boljim učinkom od postojećih, s obzirom na precision-recall karakteristiku te robusnost u nestrukturiranim i dinamičnim okolinama.
D. Pejić
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike