Osijek
EKOTRG NA GLAVNOJ TRŽNICI

Orasi i lješnjaci - čarobni sastojak kolača
Objavljeno 12. prosinca, 2019.
Bez dva se fina ploda skrivena pod ljuskama ne mogu zamisliti blagdani, bar je tako u Slavoniji. Zanimljivo je da i jedan i drugi plod imaju dobre veze na Olimpu: orah je tako pod zaštitom Zeusa (ili Jupitera), a lješnjak pod zaštitom njegova brzog, spretnog i pametnog sina Hermesa (Merkura). Priče o lješnjacima, bogovima i ljudima idu i puno dublje u prošlost, a tragovi, kojih ima posvuda po svijetu, govore kako je zasigurno bio i hrana ljudima srednjeg i mlađeg kamenog doba.

Pun tzv. dobrih ulja, proteina, prehrambenih vlakana, vitamina (osobito E) i minerala, plod lješnjaka danas je više od ukusnog sastojaka najukusnijih kolača. Umjereno i kontinuirano konzumiranje lješnjaka pomaže regulirati probavu, razinu šećera u krvi, pa i tjelesnu masu...

"No, ponekad, teško je biti umjeren kada su lješnjaci u pitanju, a to ćemo si ovoga četvrtka (12. prosinca) od 9 sati na Ekotrgu oprostiti i uživati u finim slavonskim kolačima - šapama i medenjacima koje su pripremile članice udruge Šokačka grana iz Osijeka. Odgovor na pitanje je li te ukusne plodove teško ekološki uzgojiti, doznat ćemo od proizvođača, jednog od veterana u ekološkoj poljoprivredi u nas, Matka Grladinovića", poziva Ljiljana Olujić uime organizatora. I.R.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike