Regija
KAKO SU MATURANTI DOŽIVJELI VUKOVAR

Grad u kojemu se čuje plač
Objavljeno 12. prosinca, 2019.
SLATINA


U okviru terenske nastave i provedbe građanskog odgoja i obrazovanja, maturanti opće gimnazije Srednje škole Marka Marulića pod pokroviteljstvom slatinske HVIDR-e posjetili su Vukovar.


Uz vodstvo profesora Darija Kovača, Roberta Nikčevskog, Matije Goslera i Zorislava Jelenčića posjetili su Memorijalni centar Domovinskog rata, bolnicu, Spomen-dom Ovčaru i mjesto masovne grobnice te Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata.


Nakon povratka u radovima su opisali kako su doživjeli stradanja. Ana B. vidjela je "grad u kojemu se još čuje plač, rijeka koja i danas pere tragove krvi i plamen koji obasjava Hrvatsku." Ona je zaključila da temelje Vukovara drže duše ratnika i zato nikada neće pasti.


"Ekskurzija je i psihički i fizički bila vrlo naporna, no otvorila mi je oči svojom surovom realnošću i shvatila sam koliko sam sretna što živim u doba i u okruženju u kojemu živim. Također sam shvatila da takav način života ne bi bio moguć bez svakog od branitelja koji se žrtvovao. Našu su državu protkali žrtvom, hrabrošću, ljubavlju i krvlju i učinili ju onakvom kakva je danas. Neka se to ne zaboravi", napisala je Jelena B.
U okruženju vukovarske bolnice Una M. imala je osjećaj kao da je dio te povijesti: "Osobno sam se osjećala kao da sam sve to proživjela." P.Ž.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike