Novosti
SKUPŠTINA HGK-A

Moramo pojačati tempo
Objavljeno 12. prosinca, 2019.
“Iza nas je još jedna godina s kojom možemo biti umjereno zadovoljni. Svi bitni makroekonomski pokazatelji su pozitivni. Zabilježili smo još jednu rekordnu turističku sezonu, a rastu nam i potrošnja i investicije. Taj rast još uvijek nije po stopama koje priželjkujemo, ali dovoljan je da budemo optimistični za iduću godinu. Idemo u dobrom smjeru, ali moramo pojačati tempo”, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na sjednici Skupštine HGK-a. Naglasio je da Komora redovito okuplja tvrtke iz različitih industrija, sluša koji ih problemi muče i koja rješenja predlažu, a onda to komunicira prema kreatorima politika. “Cilj nam je da sve probleme koji vas muče jasno predočimo zakonodavcima i da se što brže i bezbolnije riješe”, poručio je Burilović.

Potpredsjednik HGK-a za industriju i energetiku Tomislav Radoš predstavio je projekt Digitalna komora koji korisnicima nudi sedam e-usluga preko kojih će se ubrzati komunikacija i unaprijediti odnosi s članicama. “Trenutačno je na Digitalnu komoru registrirano više od 20.000 korisnika. Projekt je u završnoj fazi, a od siječnja iduće godine svim će korisnicima nuditi punu funkcionalnost. No tu nije kraj priče jer ćemo sve dostupne usluge kontinuirano razvijati i prilagođavati korisnicima kako bi unaprijedili i njihovo i naše poslovanje. Sljedeće godine pokrećemo i moj e-ured kojim će se moći organizirati kompletno poslovanje preko clouda, a napravit ćemo i platformu za crowdfunding kako bismo olakšali malim tvrtkama pristup financijskim sredstvima”, pojasnio je Radoš.

Od planiranih prihoda Komore za ovu godinu od 250 milijuna kuna, realizirano je sedam posto manje. “Riječ je o kašnjenju realizacije prodaje nekretnina zbog nesređenog imovinskopravnog stanja koje smo naslijedili. Izostali su i neki transferi EU sredstava, zbog procedura na koje nemamo utjecaja. Shodno tome smanjivali smo i rashode jer ne želimo trošiti više nego što imamo”, pojasnio je Burilović. D.Pav.
Možda ste propustili...