Novosti
SUSRET DVOJICE MINISTARA VANJSKIH POSLOVA

Hrvatska će se zalagati za dijalog EU-a i Turske
Objavljeno 11. prosinca, 2019.
Hrvatska će se kao predsjedavajuća zemlja Europske unije u prvoj polovini sljedeće godine nastaviti zalagati za konstruktivan dijalog Europske unije i Turske, zemlje kandidatkinje za pristupanje, najavio je u srijedu u Ankari hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Europska unija i Turska moraju nastaviti otvoreni dijalog o nizu važnih tema. Hrvatska će se sigurno nastaviti zalagati za konstruktivan dijalog i suradnju Europske unije i Turske i u tome smislu Turska može biti sigurna da će imati istinskog posrednika", rekao je Grlić Radman na konferenciji za novinare nakon sastanka sa svojim turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom.

Hrvatski šef diplomacije pojasnio je da je Turskoj predstavio hrvatske prioritete za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a, među kojima je i proširenje "ne samo na zapadni Balkan, nego općenito za sve zemlje kandidatkinje među kojima je i Turska", koja je, prema njegovu mišljenju, važan međunarodni čimbenik i strateški partner Hrvatskoj.

Pritom je dodao da jugoistočna Europa ne smije ostati zaboravljeni dio Europe, jer bez toga dijela kontinenta Europa nije potpuna.

Dodao je da dvije zemlje imaju vrlo intenzivnu suradnju na najvišoj razini, vrlo dobre odnose bez otvorenih pitanja te najavio da bi ujesen sljedeće godine predsjednik Recep Tayyip Erdogan mogao ponovno posjetiti Zagreb.

"Naš politički dijalog na najvišoj razini vrlo je dinamičan", rekao je ministar, podsjetivši da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila u siječnju u Ankari, a Erdogan u Zagrebu, u travnju 2016.

"Kao što smo razgovarali i dogovorili se, očekujemo i posjet predsjednika Erdogana Zagrebu u vrijeme koje će odgovarati dvjema zemljama. U prvih šest mjeseci imamo vrlo aktivno predsjedanje Vijećem EU-a tako da smo taj posjet planirali početkom jeseni, kada bi Erdogan mogao otvoriti i Islamski kulturni centar u Sisku".

Grlić Radman istaknuo je da je zajedno s ministrom Cavusogluom razgovarao o terorizmu i migracijama, gdje je Hrvatska pozdravila "važnu ulogu Turske".

"Prenio sam ministru Cavusogluu da Hrvatska iznimno cijeni napore koje Turska ulaže u brigu za više od četiri milijuna sirijskih, iračkih i afganistanskih izbjeglica", kao i za borbu protiv ilegalnih migracija i trgovanja ljudima.

"Hrvatska na tome planu ulaže također velike napore na zapadnobalkanskoj ruti", dodao je.

Rekao je i da je jedna od tema bila i nastavak suradnje u formatu trilaterale Hrvatska-Turska-BiH.H
Možda ste propustili...