Dome slatki dome
VRT RADOVI U PROSINCU

Još uvijek nema odmora u vrtu, presaditi se mogu grmovi
Objavljeno 12. prosinca, 2019.
Treba još počistiti prostoriju za alatke za obradu vrta, sve operite i očistite

Većina plodova je ubrana, radovi završeni, a povrtnjak i nadalje živi, ne miruje. Ako smo jesenas posijali matovilac i grašak ili posadili zimsku salatu, to povrće i dalje ne miruje, raste, dakako usporenije. Smirile bi ih i uspavale niže temperature, ali, prije svega, snijeg. Dakako, ne nagli pad temperature, jer to može biti kobno i poremetiti sva očekivanja povrtlara. Na sreću, meteorolozi predviđaju da se to neće dogoditi.


Da se previše ne opustimo, još uvijek se nađe pokoji posao koji treba obaviti prije nego što snježni prekrivač prekrije naš povrtnjak za zasluženi zimski odmor. Prije nego se i mi sami preselimo u topli nam dom i više se posvetimo brizi o sobnim biljakama, u vrtu treba napraviti još nekoliko stvari.


Provjerite jesu li kućice za ptice u dobrom stanju i imaju li ptice dosta hrane i odgovarajućih hranilišta. Ako je potrebno, napravite im hranilice, da im zima bude ugodnija. Naravno, dobro je i znati da nam ptice jako mnogo pomažu u vrtu i štite naše biljke i cvijeće od biljnih ušiju i ostalih štetočina koje uništavaju biljke i time poružnjuju izgled našeg vrta i doma. Osim što su pravi čuvari našeg vrta, ptice u njega unose život i razigranost.


Gnojidbu voćaka treba također obaviti sada. Najbolje je gnojidbu obaviti organskim gnojivom koje ima produženo djelovanje koje će povećati postotak organske tvari i nahraniti voćke svim potrebnim hranjivima.


Pokupite i posljednje lišće koje je otpalo s grana. Lišće koje pokupite nemojte baciti u smeće, nego ga iskoristite u kompostiranju ili u zaštiti drugih biljaka. Trajnice koje su nam ostale u vrtu, i naravno ostale drvenaste biljke s plitkim korijenjima, možete ostaviti pod lišćem, tj. staviti na njih skupljeno lišće te tako stvoriti zaštitni sloj od hladnoće i mraza korijenju biljaka. Tako će vaše biljke lakše dočekati i podnijeti zimu.


Sada kada je gotov svaki posao u vrtu, treba još samo počistiti prostoriju za alatke i oruđe s kojim obrađujemo vrt. Sve dobro operite, očistite i obrišite uljanom krpom. Nakon spremanja alata i svega ostalog što nam neće trebati do proljetnih radova, na red dolaze i vodovodne instalacije. Vodovodnu cijev koja dovodi vodu od kuće do vrta zatvorite. Kako ne bi ostalo vode u njima i došlo do pucanja prilikom smrzavanja vode i stvaranja leda. Pokupite crijeva i ostali pribor za polijevanje i spremite u skladište za alat, koji ste prethodno pospremili. Ne zaboravite osigurati lagani dolazak do lopate za snijeg, jer vam lako može zatrebati.


Lukovice koje čuvate u podrumu ili negdje drugdje, redovito provjeravajte je li sve u redu i da nije došlo do truljenja, ili jesu li ih napale gljivice od prevelike vlage u zraku.


Prelistavajte i pročitajte literaturu koju imate kod kuće o povrću i povrtnjaku. Planirajte nove nasade za nagodinu. Razmislite o biljkama koje ste sadili ove godine te što je bilo dobro, a što bi valjalo i trebalo promijeniti i poboljšati.


Ptice žive u simbiozi s vrtom pojačavajući kvalitetu bioraznolikosti u narušenom urbanom ekosustavu. One su vrijedne oprašivačice, oplemenjivačice, raznosačice sjemena, kontrolorke štetnih nametnika, poput crvenih uši, crvenih malih paukova, puževih ličinki i slično, kojima se ujedno hrane. Neprobavljene sjemenke i zrnje koje ptice izbacuju kroz izmet padaju u tlo i imaju šanse izniknuti. S obzirom na to da u ovom ptičjem načinu ‘‘sijanja‘‘ nema reda, poneka biljka nikne u drugom vrtu i tako poboljšava bioraznolikost.


Ptice valja nastaniti i trajno zadržati u svom vrtu tijekom cijele godine. Osim što će vam pomagati u vrtu, u proljeće će pjevati dok se odmarate uz gredicu.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna