Dome slatki dome
"ČISTKA"

Brzo i efektno osvježenje doma
Objavljeno 12. prosinca, 2019.
Uz malo volje, slobodnog vremena i kreativnosti možete uživati u novoj dimenziji svog doma

Kako biste "čistku" proveli na pravi način, potrebno je prije bilo kakvih intervencija analizirati stvarne potrebe i prostorne mogućnosti. Razlučite predmete koji su u upotrebi od onih bez kojih se može, sagledajte mogućnost smještaja novog elementa koji će zamijeniti više manjih u prostoru i tako ga pročistiti, analizirajte količinu svjetlosti i prema potrebi je korigirajte primjenom nježnih i toplih boja na zidovima.


Ličilački radovi idealni su za brze i efektne promjene prostora, a za manje površine mogu se obaviti po principu "uradi sam". Osim ličenja zidova, brze i vidljive promjene postižu se promjenom zavjesa i zastora, prekrivača ili podnih prostirki. Ako doista imate problema s manjkom prostora i viškom stvari, obvezno primijenite jednobojne zavjese, zastore i tepihe ili one vrlo diskretnog uzorka. Boje trebaju biti što svjetlije, a zavjese što prozračnije radi boljeg propuštanja svjetlosti. Efekt dobre osvijetljenosti može vizualno povećati prostor i učiniti ga ugodnijim.


Dojam opterećenosti prostora često stvaraju ukrasni predmeti, slike i skulpture, kojih ima u prevelikom broju ili nisu postavljeni na pravilan način. Ako se ne možete odvojiti od dragih predmeta, pozabavite se njihovim smještajem na način da ih grupirate na policu ili zid te tako stvorite "galerijsku" zonu kako biste pročistili ostale dijelove prostora.


Stilska raznolikost može pojačati zagušenost i opterećenost, stoga budite oprezni pri miješanju stilova. Rješenja mogu biti vrlo uspješna kada se radi o planiranom uređenju na ovaj način, ali problemi nastaju najčešće stihijskim miješanjem stilova, tj. zadržavanjem starih i dodavanjem novih elemenata namještaja, rasvjetnih tijela i ostalih predmeta.


Kako biste rasteretili prostor, napravite "stilsku čistku". Pročistite prostor težeći minimalističkim geometrijskim oblicima. Ako vam se teško rastati od starih regala, jer su još uvijek dovoljno čvrsti i kvalitetni, zadržite njihovu konstrukciju i promijenite samo fronte koristeći npr. furnire, iverale, obično ili ukrasno staklo te zrcala.
Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike