Mozaik
14. CIKLUS HRVATSKOG KUHARSKOG KUPA

Dario Špehar iz Plitvičkih jezera uspio obraniti titulu najboljeg kuhara u zemlji
Objavljeno 12. prosinca, 2019.
Nakon održanih pet kola Hrvatskog kuharskog kupa u pet različitih gradova diljem Hrvatske završen je 14. ciklus tog kulinarskog natjecanja. U povodu toga u Koprivnici je održana završna svečanost za 2019., a najboljima u ukupnom poretku dodijelile su se vrijedne nagrade i kristalne kuhače. Tijekom godine održana su dvodnevna natjecanja u Solinu, Plitvičkim jezerima, Vinkovcima, Pregradi i Bjelovaru. Na svakom natjecanju zadatak sudionika bio je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu u 14 porcija. Zadane namirnice uvijek su uključivale i autohtonu namirnicu kraja u kojemu se natjecanje održavalo. Sva jela degustirali su uzvanici na svečanim večerama kojim pojedino natjecanje završava.


Dario Špehar i njegov pomoćnik Igor Jularić predstavljali su Hotel Plitvice i Hotel Jezero iz Plitvičkih jezera te su ponovno najviše puta oduševili stručni ocjenjivački sud Sekcije ocjenjivača HKS-a. Nakon pet kola osvojili su najviše bodova iz sve tri kategorije te im je zasluženo pripala najvrjednija kristalna kuhača i obrana prošlogodišnjeg naslova. Drugo mjesto osvojili su Nikola Domislović i Dinko Tomašić iz Park Butique Hotela u Varaždinu a treće mjesto pripalo je također Varaždincima Marinu Samboleku i Dariju Rodešu iz hotela Turist.


- Htio bih zahvaliti svome kolegi i pomoćniku Igoru Julariću, svojim poslodavcima na razumijevanju, organizatorima natjecanja, sponzorima koji nas uvijek prate i svim kolegama koji su sudjelovali u ovome kupu. Drago mi je da imamo ovakvu priliku da se educiramo o novim trendovima i autohtonim namirnicama koje koristimo na pojedinim natjecanjima. Na natjecanjima izmjenjujemo i stečena znanja što nam koristi u svakodnevnom radu, jer gastronomija se mijenja velikom brzinom, a natjecanja Kupa pomažu nam da ostanemo ukorak s tim promjenama – zaključio je Špehar.


Predsjednik HKS-a Damir Crleni najavio je i odlazak 30 kuhara i slastičara na Kulinarsku olimpijadu u veljači 2020. u Njemačkoj.
- Lokalnu tradiciju koja se kroz natjecanja Kupa njeguje, autohtona jela i namirnice vrlo je važno sačuvati i isticati, a taj zadatak ostaje i mladim kuharima koji se natječu na ovom natjecanju. U ovome se kupu steknu brojna iskustva, znanja i vještine te je većina hrvatskih predstavnika koja se priprema za Olimpijadu svoje natjecateljsko iskustvo skupljala upravo na ovom natjecanju - rekao je Crleni. M.Kokaj
Čak 30 hrvatskih kuhara i slastičara ide na Kulinarsku olimpijadu u veljači 2020. u Njemačkoj
Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

Najčitanije iz rubrike