Novosti
POSLODAVCI OCIJENILI TRI GODINE RADA IZVRŠNE VLASTI

HUP: Vladi prolazna ocjena, ali nedovoljna za stvarni napredak
Objavljeno 11. prosinca, 2019.
Deranja: Pokloni koje mi dobivamo i možemo očekivati od Vlade bitno su skromniji od onih za javni sektor

Tri godine rada Vlade na rasterećenju gospodarstva poslodavci su ocijenili dvojkom, ocjenom s kojom se, kako je rečeno na tradicionalnom blagdanskom domjenku Hrvatske udruge poslodavaca u utorak u Zagrebu, može proći, ali ne i stvarno napredovati. Predstavljeni su i rezultati istraživanja o poslovnim očekivanjima članova HUP-a za 2020. godinu.



Fiskalna konsolidacija

Pregled mjera za rasterećenje gospodarstva koje je Vlada objavila u svom izbornom programu za Hrvatsku udrugu poslodavaca napravio je Velimir Šonje, direktor Arhivanalitike. U povezanim dokumentima u listopadu 2016. postavila je nekoliko ciljeva: rast, zapošljavanje, socijalnu uključenost, demografsku obnovu i povratak iseljenih. Instrumenti za ostvarivanje tih ciljeva uključivali su: poreznu reformu i aktivaciju državne imovine, održive javne financije uz pomoć boljeg povlačenja EU fondova, smanjenje omjera javnog duga za 10 postotnih bodova BDP-a i rast rejtinga zemlje, povećanje investicija, posebno u izvoznim industrijama, povećanje efikasnosti institucija te obrazovnu reformu. Ciljevima su dodijeljene ocjene na skali od 1 do 5. Tako je cilj rasta dobio ocjenu 2, a razlog za to je, kako se navodi u analizi, što je hrvatski rast među najsporijima u srednjoj i istočnoj Europi. "Hrvatski rast je veoma spor i u svjetlu činjenice da je polazna točka bila niska i da je tome prethodila duga recesija. Hrvatski rast je potaknut inozemnom potražnjom i tuđim novcem (EU fondovi, doznake)", navodi Šonje.


I zapošljavanje je dobilo dvojku jer zaposlenost ne raste dovoljno brzo da bi omogućila ostvarivanje drugih strateških ciljeva kao što su povećanje socijalne uključenosti te demografska obnova i povratak. Ocjena tri ide smanjenju socijalne isključenosti, a zato što se stopa rizika od siromaštva i socijalne isključenosti smanjila za malo više od 3 postotna boda od 2016. i sada iznosi 24 posto. Jedinicom je ocijenjena demografska obnova i rad na povratku iseljenih.


Instrumentima za ostvarivanje ciljeva također su dodijeljene osrednje ili loše ocjene. Tako je aktivacija državne imovine dobila jedinicu, porezna reforma i održive javne financije dobili su trojku, investicije dvojku kao i efikasnost institucija. Obrazovna reforma ostala je neocijenjena. "Prihodi opće države u Hrvatskoj i dalje su uvjerljivo najveći među zemljama nove Europe, a ‘komotna‘ prihodna strana omogućila je odgodu reformi na rashodnoj strani proračuna uz istovremeno postizanje fiskalne konsolidacije. Vladina statička procjena rasterećenja gospodarstva iznosi oko 9 milijardi kuna, međutim i dalje izostaje vjerodostojan i ažuran registar parafiskalnih nameta s uključenim procjenama troškova. Stoga se moramo zapitati koja je to ocjena s kojom se može proći, ali ne i stvarno napredovati. Unatoč umjerenom rastu, Hrvatska gubi ambiciju, energiju i ljude i politika treba imati samo jedan cilj: vratiti ljude koji su otišli i privući nove koji žele doći živjeti u Hrvatsku", navodi Velimir Šonje.
Isti cilj

"Zahvaljujući velikodušnosti Vlade, pritisku štrajka u školama i prijetnjama drugim štrajkovima, ove godine javni sektor pod bor dobiva nevjerojatna povećanja plaća i materijalnih prava. Kažem nevjerojatna, jer se radi o povećanjima koja su znatno veća od stopa gospodarskog rasta. Svi mi koji živimo od tržišta i svoga rada na to ne možemo gledati nikako drugačije nego s nevjericom i negodovanjem. Pokloni koje mi dobivamo i možemo očekivati od Vlade bitno su skromniji. Mi ćemo pod bor sebi i našim radnicima staviti samo ono što možemo zaraditi sami i to iz onoga što ostane dok namirimo potrebe ove ranije spomenute i vrlo brojne grupe zaposlenih u javnom sektoru. Njihova su prava zajamčena, nemoguće ih je smanjivati, mogu samo rasti, za rezultate i kvalitetu rada nitko ih ne pita, radili ne radili, oni svoje dobivaju. I među njima ima sjajnih i vrijednih ljudi, ali su u neravnopravnom položaju - jer njihov dobar rad nije nagrađen boljim uvjetima. Upravo suprotno, često su izloženi nekorektnim postupcima većine koja ne želi da im itko remeti njihovu idilu u kojoj se nikad ništa ne mijenja", istaknula je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

"Imamo isti cilj, misiju i viziju - prihvatiti zajedničke izazove i Vlada i poslodavci. Napravili smo dobre pretpostavke za daljnji razvoj gospodarstva i ne očekujem katastrofično stanje za 2020. godinu kako neki mediji najavljuju. Sve su se naše prognoze za 2019. obistinile. Stavili smo u proceduru i platformu Start - koja pomaže pokretanje poslovanja digitalnim putem. Gospodarski rast ne može biti temeljen samo na investicijama privatnog sektora, država također treba dati svoj doprinos investicijama kroz velike infrastrukturne projekte i to namjeravamo provoditi u djelo kroz 2020. godinu. Pojeftinit će cijena rada u idućoj godini jer ćemo dio neporeznih davanja ukinuti, a dio umanjiti te ćemo pokušati smanjivati razliku između onoga koliko radnik košta poslodavca i realne neto plaće koju radnik prima. Također, krenuli smo s liberalizacijom tržišta usluga te četvrtim krugom porezne reforme", izjavio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.


Dijana Pavlović
NAJOPTIMISTIČNIJI SU GRAĐEVINARI
Agan Begić, direktor tvrtke za istraživanje javnog mnijenja Promocija Plus, predstavio je rezultate ankete prema kojima 58 poslodavaca ovu godinu ocjenjuje osrednjom, 16 posto malo gorom, 6 posto puno gorom te 16 posto boljom i četiri posto puno boljom od prošle. Prosječna ocjena koju poslodavci daju ovoj godini je 2,96, slično kao lani, kada je bila 3,01. Za 2020. godinu, 58 posto poslodavaca očekuje da će biti poput ove, 22 posto očekuje malo, a dva posto puno bolju godinu, te 16 posto malo, a dva posto puno goru. Najoptimističniji su građevinari, a najrezerviraniji poslodavci iz proizvodnje. Pet glavnih prepreka za bolje poslovanje su visoki porezi i doprinosi, problemi s radnom snagom, pravosuđem, javnom upravom i korupcijom, pokazala je anketa.
"OTHRVATI SE DALJNJIM PRITISCIMA"
"Ljudi koji nisu zadovoljni pakiraju kofere i odlaze. Ne iz državnih službi, iz lokalne uprave i samouprave, iz javnih poduzeća - odlaze uglavnom oni iz privatnog, realnog sektora. Odlaze oni koji trebaju napuniti proračun i osigurati sredstva iz kojih će se plaćati sve veći i veći troškovi države. Promjene i reforme u Hrvatskoj ostaju na čekanju, a vrijeme curi. Navlače se tamniji oblaci koji donose usporavanje gospodarskog rasta i u najsnažnijim članicama Unije. U takvim okolnostima, kada govorimo o našim željama i očekivanjima, mi poslodavci želimo da nam 2020. ne donese promjene nagore, da se Vlada uspije othrvati daljnjim pritiscima i vlastitim porivima za nova povećanja privilegija i troškova proračuna", zaključila je Gordana Deranja.
Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje