Novosti
SDP-OV PRIJEDLOG U SABORSKOJ PROCEDURI

HDZ protiv opoziva ministrice Divjak
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
Hrvatski sabor u utorak je svoj dnevni red dopunio prijedlogom da se pokrene pitanje povjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak. Ministričin opoziv inicirao je SDP, a uz zastupnike te stranke zahtjev za opozivom potpisali su i zastupnici HSS-a, HSU-a i Živog zida. Sukladno saborskom Poslovniku ta je točka u dnevni red uvrštena bez odlučivanja, automatski. Vlada sada ima osmodnevni rok za očitovanje, a Sabor najviše 30 dana za raspravu. No, s obzirom na to da 15. prosinca počinje redovna, zimska stanka u radu Sabora, o opozivu ministrice vjerojatno će se raspravljati tek u idućoj godini.


Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je nakon koalicijskog sastanka u utorak da HDZ neće podržati SDP-ov prijedlog za smjenu ministrice. "U pravilu su takvi zahtjevi neosnovani i mi uopće ne ulazimo u raspravu oko toga da ćemo taj prijedlog odbiti, ali u nastavku suradnje s HNS-om i ostalim koalicijskim partnerima, pa i o statusu Blaženke Divjak, razgovarat ćemo naknadno", izjavio je Bačić novinarima. Bačić kaže kako nema problema u radu koalicije, a to pokazuju stavovi, zaključci i glasanje u Hrvatskom saboru. "Vidjeli ste da dosad nikad nije bio u pitanju kvorum, kad je u pitanju glasanje, ali mi nismo jedna stranka. Svaka stranka ima svoj program, svoje viđenje, i bilo bi žalosno kada bismo o svemu razmišljali jednako. Te razlike mi ne sakrivamo, ali svjesni smo važnosti opstanka ove koalicije za gospodarski razvoj Hrvatske, i na tom smo tragu jako dobro uspijevali", istaknuo je.
Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak uoči sastanka vladajuće koalicije izrazio je uvjerenje da premijer Andrej Plenković neće nasjesti na politikanstvo SDP-a. Upitan hoće li iz Vlade otići i HNS ako premijer traži da Divjak ode, Vrdoljak je rekao da se HNS koncentrira na budućnost obrazovne reforme koju politički nosi HNS, a stručno i profesionalno Divjak te ocijenio da reforma "samo u tom paketu može biti uspješna". H/D.Pav.
Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru