Novosti
NOBEL ZA MIR ETIOPSKOM PREMIJERU

Abiy: Globalne sile prijete
Objavljeno 11. prosinca, 2019.

Vezani članci

ŠVEDSKA AKADEMIJA NA UDARU KRITIKA ZBOG HANDKEA

Dodjelu Nobelove nagrade obilježili bojkoti

Militantne skupine i globalne vojne sile predstavljaju prijetnju za mir i stabilnost Afričkog roga, upozorio je u utorak etiopski premijer Abiy Ahmed, nakon što je primio Nobelovu nagradu za mir za postizanje mirovnog sporazuma s Eritrejom.


Abiy je proglašen ovogodišnjim dobitnikom Nobelove nagrade za mir za svoje mirovne napore kojima su završila dva desetljeća neprijateljstava s etiopskim dugogodišnjim neprijateljem Eritrejom. U govoru u Oslu Abiy je zahvalio "dobroj volji" eritrejskog predsjednika Isaiasa Afwerkija i opisao da su dvije zemlje odlučne održati mir.


No Abiy, koji je s 43 godine najmlađi afrički politički lider, govorio je i o opasnostima s kojima se suočava njegova regija.


"Globalne vojne supersile šire vojnu nazočnost u regiji. Terorističke i ekstremističke skupine također pokušavaju uspostaviti uporište", rekao je Abiy, ali nije pojasnio koje je zemlje ili skupine imao na umu.


"Ne želimo da Rog postane bojište supersila, potencijalno skrovište za trgovce terorom, ili posrednike očaja i bijede", dodao je.
Abiy je bio vojnik od 1998. do 2000. u ratu između Etiopije i Eritreje te je istaknuo da je svjedočio "ružnoći rata, njegovoj okrutnosti i onome što on može učiniti ljudima".H
Možda ste propustili...