Novosti
ŠVEDSKA AKADEMIJA NA UDARU KRITIKA ZBOG HANDKEA

Dodjelu Nobelove nagrade obilježili bojkoti
Objavljeno 11. prosinca, 2019.

Vezani članci

NOBEL ZA MIR ETIOPSKOM PREMIJERU

Abiy: Globalne sile prijete

Dodjela Nobelovih nagrada u utorak je u Stockholmu protekla u znaku bojkota nekoliko zemalja izazvanog dodjelom ovog međunarodnog priznanja za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu.


U bojkotu su sudjelovale Bosna i Hercegovina, Albanija, Turska, ali i Hrvatska. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je da hrvatski veleposlanik u Švedskoj Siniša Grgić neće biti na dodjeli nagrade "osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća".


Vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) civilizacijskim sunovratom ocijenila je odluku o dodjeli Nobela za književnost Handkeu navodeći da je od njega gori samo Emir Kusturica jer je u proteklom ratu "izdao narod i vjeru" u vremenu genocida nad Bošnjacima. "Dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu predstavlja civilizacijski i etički sunovrat Nobelovog odbora, kojim se svrstao na stranu negatora genocida‘‘, priopćeno je iz SDA. Priopćenje kaže kako se Handke "stavio na stranu nasilnika, pravdajući ratne zločince i negirajući zločine koji su zgrozili civilizirani svijet". "Takvim stavovima Handke je izdao ljudskost, istinu i pravdu i tradiciju europskog humanizma", istaknuto je u priopćenju. "Izdaja Kusturice je gora i kompletnija. On je izdao i svoj narod, rodbinu, susjede, prijatelje, vjeru i grad u kojem je odrastao. Učinio je to u vremenu genocida nad Bošnjacima", navodi SDA. Navode kako je Kusturica iz Beograda promatrao rušenje tisuće džamija, urbicid nad Sarajevom, otvaranje konclogora, masovna silovanja i pokolje desetaka tisuća nevinih muslimana. "Izdaju je u tim crnim vremenima zakitio i promjenom vjere i imena. Nema nagrade i priznanja koje može Petera Handkea i Nemanju Kusturicu podići s moralnog dna kojem po vlastitom izboru pripadaju i koje zaslužuju", stoji u priopćenju.


U vrijeme dodjele Nobelovih nagrada pred Kraljevskom akademijom u Stockholmu organiziran je prosvjed u kojem su sudjelovali predstavnici udruga koje okupljaju bošnjačke žrtve rata u BiH od 1992. do 1995. No u glavni grad Švedske otišli su i predstavnici nekih udruga sa srpskim predznakom kako bi organizirali protuprosvjede i dali potporu austrijskom piscu. Sam Handke je u intervjuu koji je dao televiziji Republike Srpske kazao kako nije očekivao da će nakon odluke o dodjeli Nobelove nagrade biti tako izložen javnosti. Kazao je i kako bi želio na proljeće sljedeće godine posjetiti Banju Luku. "Volim Banju Luku i volim Bosnu", kazao je Handke novinaru koji ga je pitao "planira li doći u Republiku Srpsku".
Osim Handkeu, švedski kralj Gustav uručio je Nobela laureatima iz kemije, medicine, fizike i ekonomije. D.Pav./H
KRITIKE
Švedsku akademiju kritizirao je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan: "Uručivanje Nobelove nagrade rasistu koji niječe genocid u BiH i brani ratne zločince, upravo na dan ljudskih prava, 10. prosinca, nema drugo značenje nego nagrađivanje kršenja ljudskih prava". "Problem s Handkeom je što odbija priznati genocid nad bošnjačkom populacijom", rekao je Adnan Mahmutović, jedan od organizatora prosvjeda.