Sport
“SVA LICA SPORTA”

Dalić: Nismo iskoristili uspjeh Vatrenih sa Svjetskog prvenstva
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
Sve što uložimo u sport višestruko će nam se vratiti kroz bolje zdravlje građana i veću produktivnost na poslu, rečeno je na prvoj konferenciji pod nazivom "Sva lica sporta", koja je u utorak održana u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

- Uspjesi koje naši sportaši postižu na velikim natjecanjima u nerazmjeru su s veličinom i brojem stanovnika naše zemlje i da imamo toliko talentiranih gospodarstvenika kao sportaša, gdje bi nam bio kraj - kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović pozdravljajući sudionike konferencije "Sva lica sporta".

Konferenciji je, uz brojne uglednike iz gospodarskog i sportskog života Hrvatske, nazočio i izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, koji je naglasio da smo slabo iskoristili veliki uspjeh, osvajanje srebra Vatrenih na SP-u u Rusiji.

- Nakon velikih riječi i euforije poslije osvajanja drugog mjesta na svijetu mi gotovo ništa nismo ostvarili nakon toga, jer ne samo da nismo ni blizu gradnje nacionalnog stadiona nego danas brojni turisti na zagrebačkom Adventu nigdje ne mogu kupiti prepoznatljivi kockati dres - kazao je Dalić i zaključio da su najveće dobiti uspjeha sa Svjetskog prvenstva jedinstvo naroda i što se veliki broj mladih počeo baviti nogometom.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša kazao je kako Hrvatska ne treba nacionalni stadion, nego normalan nogometni stadion.

- Nacionalne stadione imamo u Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Varaždinu, Zagrebu i svim drugim gradovima u kojima igra nogometna reprezentacija i mi moramo koristiti sredstva iz europskih fondova za gradnju sportske infrastrukture kao što je to napravila Slovenija - kazao je Mateša naglasivši da se dvorane koje su sagrađene za SP u rukometu 2009. najmanje koriste za potrebe sporta, a otplaćuju se iz sredstava koja su namijenjena sportu.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara kazao je kako se Split diči titulom "najsportskijeg grada na svitu i okolici", a za sport izdvaja 93 milijuna kuna ili devet posto proračuna, dok grad Zagreb izdvaja 11 puta više.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stoić Deban rekla je da se ta tvrtka brine za 160 sportskih objekata.

- Maksimirski stadion još je daleko od gradnje i prije ćemo u Zagrebu dobiti nove bazene u Španskom, Dubravi i Šalati nego što će početi gradnja stadiona u Maksimiru, jer svi bazeni imaju sređenu dokumentaciju i u završnoj su fazi ugovori o izvođačima radova - poručila je Stoić Deban.

Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore i jedna od organizatorica konferencije Mirjana Čagalj naglasila je da sport na europskoj razini generira više od dva posto BDP-a te da je Hrvatska još daleko od tog prosjeka.

- Za nas je ključno ulagati u sportsku infrastrukturu, ali i osigurati dovoljan broj stručnih ljudi za razvoj sporta kao gospodarske grane - naglasila je Čagalj, a ministar financija Zdravko Marić kazao je da, koliko god država investira u sport, to nikada neće biti adekvatno svim onim benefitima koje dobivamo od sporta. H
400

milijuna kuna i više bit će davanja u hrvatski sport u olimpijskoj, 2020. godini
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U GRADSKOM VRTU RADI SE U TIŠINI

Mierez i Tolić pojačat će “vatrenu moć” bijelo-plavih

2

ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Boško Šutalo konkurira protiv PSG-a

3

ŠPANJOLSKI NOGOMETNI PRVOLIGAŠ

Zaraza u Valenciji