Osijek
WINEOS 10. I 11. SIJEČNJA

Festival vina, delicija i ugodnog življenja
Objavljeno 11. prosinca, 2019.
Na show cookingu hranu će pripremati kuhar s Michelinovom zvjezdicom, a dolaze i proizvođači delicija, rakija i craft piva

Šesti festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS održat će se 10. i 11. siječnja 2020. u dvorani Gradski vrt u Osijeku. Najavili su to jučer u Viniti vlasnik te vinoteke Vinko Ručević, Boris Ocić, predsjednik udruge Dekanter - udruge za promicanje enogastroturizma Hrvatske, dogradonačelnica Žana Gamoš, osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović, vinski znalac Željko Garmaz i Mislav Matišić, v. d. ravnatelja Turističkog ureda TZ-a Osječko-baranjske županije.

WINEOS će donijeti, kažu, najbolje vinske priče iz Hrvatske i susjedstva, ponudit će brojne novosti i zanimljivosti za sve posjetitelje. No, ono što se neće promijeniti su brojne radionice, zanimljivije i privlačnije nego ikada. Program počinje 10. siječnja pričom o bijelim sortama Dalmacije. Najbolji će hrvatski sommelier Siniša Lasan predstaviti vina Hercegovine, a sudionici će imati priliku upoznati se s arhivom Davora Zdjelarevića, predstavit će se vinarija Tri oraha, zasigurno najmističnija i najskuplja vinarija Balkana, vinar Csaba Malatinski, a večer je rezervirana za radionicu o velikim crvenim vinima Makedonije.

I drugi je festivalski dan pun događaja koji kreću radionicom o pelješkom vinu i kamenicama. Premijerno će se predstaviti nekoliko vina, a vinski će novinar Ivo Kozarčanin predstavljati macerirana bijela vina s Plešivice. Vinski će novinar Tomislav Ivanović predstaviti manje poznate sorte vina iz Srbije, na radionicama će nazočni imati prigodu kušati raritete iz arhive poznatog istarskog vinara Morena Degrassija, kao i vina iz 2003. godine legende hrvatskog vinarstva Ivana Enjingija.

"Potrudili smo se WineOS učiniti B2B manifestacijom, odnosno u znatno većoj mjeri spojiti proizvođače i distributere. Dakako, nismo zaboravili ni na publiku koju očekuju dva iznimno zanimljiva i sadržajna dana u Gradskom vrtu", rekao je idejni začetnik festivala Vinko Ručević.

"Događaj koji neprestano raste i odvija se u doba godine koje je, u turističkom smislu, neiskorišteno, svakako zaslužuje pažnju i potporu lokalnih vlasti. Zbog toga je i Županija ponovno u organizaciji jer dobre ideje uvijek podržavamo", istaknuo je dožupan Ivanović, a dogradonačenica Gamoš dodala je: "Ovakvi događaji podižu turističku ponudu, a u Hrvatsku i regiju šalju prekrasnu sliku Osijeka."

Posjetitelje će dočekati 90-ak izlagačkih mjesta. "Vinarstvo nudi pregršt divnih priča koje redovito prenosim čitateljima. WineOS je najbolji poligon da dio tih sjajnih priča uživo dočaramo publici koja pokazuje velik interes. Bit će to prigoda doživjeti jedinstvene vinare i kušatii vina s kojima se gotovo nigdje ne mogu susresti", ističe Garmaz, voditelj radionica.

Na pozornici će se održavati prezentacije i promocije. Show cooking program će zacijelo zainteresirati brojne posjetitelje koji će uživo gledati kako hranu priprema kuhar s Michelinovom zvjezdicom. Osim vinara, na WINEOS-u predstavit će se i proizvođači delicija, rakija i craft piva.

Darko Pejić
ZANIMLJIVE VINSKE I PIVSKE RADIONICE
Autor vinskih radionica ponovno je vinski novinar, pisac i bloger Željko Garmaz. U suradnji s udrugom Panonski pivarski sindikat održat će i dvije radionice o kućnom kuhanju piva i stilovima piva. Ove će godine neke vinarije imati premijeru na WINEOS-u. Ulaznice za radionice prodaju se u Viniti u Strossmayerovoj 21. Cijena za vinske radionice iznosi 100 kuna, a za pivske 50 kuna. Na istom će se mjestu prodavati i ulaznice za WineOS po cijeni od 80 kuna na dan. Festival će oba dana za posjetitelje biti otvoren od 15 do 21 sat.
Najčitanije iz rubrike