Osijek
OVOGA VIKENDA POČINJE JOŠ JEDAN FESTIVAL SECESIJE

Pridružite se projekcijama izložbama, koncertima, radionicama i predavanjima
Objavljeno 11. prosinca, 2019.
Raznovrstan program očekuje sve posjetitelje Festivala secesije Osijek koji se u najljepšim dijelovima grada na Dravi održava od 13. do 16. prosinca.

Riječ je o festivalu koji s fokusom na specifičnom stilskom pravcu približava arhitekturu i dizajn, umjetnost i kulturnu baštinu te život i svakodnevicu jednog vremena koje je ostavilo neizbrisiv trag na ovim prostorima. Otvorenje festivala održat će se u paviljonu Sakuntala parka, uz prigodnu glazbenu točku, nakon koje će se posjetitelji ugrijati na izložbi pohvaljenih i nagrađenih fotografija s fotonatječaja projekta SOS secesija- secesija Osijeka i Subotice, koja će se održati u prostorijama GISKO-a. Nedugo zatim radovi osječkih fotografa Domagoja i Marina Topića, bit će postavljeni u Sakuntala parku, gdje će svi posjetitelji imati priliku prošetati kroz prikaze secesije Osijeka i Subotice, nakon čega ih u obližnjem kinu Urania čeka arhitektica Danijela Lovoković, koja će na interaktivnom predavanju predstaviti primjere dobre prakse prenamjene secesijskih prostorija i objekata. Po završetku predavanja kino Urania postat će i svojevrstan vremeplov, jer će u sklopu programa "Film u vrijeme secesije" biti prikazani nijemi filmovi koji su obilježili početak same kinematografije na prijelazu stoljeća. Subota će biti najsadržajniji dan osječkog Festivala secesije, jer već u prijepodnevnim satima počinje radionica o novom pristupu interpretacije baštine koju će u Kafanici Osijek u Tvrđi voditi Jasenka Ricl, predsjednica Crocultoura - Hrvatskog društva kulturnog turizma, inače i članica Europske organizacije za interpretaciju baštine (Interpret Europe). Istovremeno će u Muzeju Slavonije akademska slikarica Slobodanka Griva Šokac polaznicima svoje radionice približiti osnove dizajna secesijskog nakita, a osječki povjesničar umjetnosti, Grgur Marko Ivanković, posjetitelje će povesti u šetnju Sakuntala parkom i Europskom avenijom, dok će dvoranom Odvjetničkog zbora u Osijeku u popodnevnim satima odjekivati melodije sopranistice Anje Papa i Ive Herman, a u pratnji Ante Blaževića na klaviru.

Naposljetku, finalnog dana festivala antikvari Zoran i Bojan Balaban u Secesijskoj sobi Stare pekare održat će predavanje o osječkom nasljeđu secesije, a upravo će se ondje održati i zatvaranje festivala, nakon kojeg će osnaženi duh secesije nastaviti oblikovati osječku svakodnevicu. E. Nenadić
Svaki posjetitelj pronaći će nešto za sebe u prebogatom programu još jednog Festivala secesije Osijek
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike