Novosti
DRŽAVNA IMOVINA ZA REVITALIZACIJU ISTOKA HRVATSKE

Slavonskim gradovima i općinama nekretnine vrijedne 6,4 milijuna kuna
Objavljeno 10. prosinca, 2019.

Ministar državne imovine Mario Banožić u Vukovaru je naglasio da "državna imovina postaje bitan čimbenik gospodarske i demografske revitalizacije Slavonije, Baranje i Srijema". Nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem ministar je potpisao dva ugovora s čelnicima jedinica lokalne samouprave, uručio šest odluka o darovanju nekretnina te dvije tabularne isprave ukupne vrijednosti 6,4 milijuna kuna.


Ugovorom o darovanju tako je Općina Vrbanja dobila u vlasništvo zemljište u vrijednosti 763.000 kuna kako bi proširila groblje u naselju Vrbanja, a Gradu Osijeku pripala je nekretnina u vrijednosti 3,25 milijuna kuna za sanaciju i zatvaranje odlagališta komunalnog otpada. Za poticanje gospodarskog napretka, socijalne dobrobiti građana i ujednačavanja gospodarskog i demografskog razvitka Općine Stari Jankovci, Ministarstvo državne imovine darovat će nekretnine vrijedne 2,26 milijuna kuna. Općini Satnici Đakovačkoj daruje se, pak, nekretnina vrijedna 111.000 kuna za gradnju sportsko-rekreacijskog objekta i parkirališta. Za gradnju dječjeg igrališta i teretane na otvorenom, Općina Tovarnik dobiva nekretninu vrijednu 17.900 kuna, a Gradu Belom Manastiru daruje se nekretnina za rekonstrukciju društvenog doma. Tabularne isprave ministar Banožić uručio je načelniku Općine Bilje i ravnateljici Dječjeg vrtića Vukovar, pri čemu Općina Bilje postaje vlasnik društvenog doma i dječjeg igrališta, a Dječji vrtić Vukovar vlasnik zgrade vrtića. Gradu Vinkovcima na uporabu su dana četiri stana bez naknade za zbrinjavanje obitelji slabijeg imovinskog stanja.


Navedeno je i kako Ministarstvo državne imovine kontinuirano surađuje s jedinicama lokalne samouprave u cilju aktiviranja zapuštene državne imovine, a sve u svrhu gospodarskog razvoja, demografske obnove i razvitka i provođenja socijalnih programa. Do danas od prodaje, zakupa i drugih modela raspolaganja u državni je proračun uprihodovano više od 330 milijuna kuna, čime je plan za 2019. godinu premašen za 130 milijuna kuna.


- U korist pet slavonskih županija od osnivanja ovoga ministarstva do danas sklopljeno je 109 ugovora ukupne vrijednosti 238 milijuna kuna i 30 tabularnih isprava koje su temelj za gotovo dvije milijarde kuna investicija. U posljednje tri godine na području pet slavonskih županija aktivirano je nešto više od dva milijuna četvornih metara prostora - istaknuto je, a pritom se, primjerice, izdvaja darovanje nekretnine Gradu Vukovaru za sportsko igralište, dvoranu i plivalište u vrijednosti gotovo 100 milijuna kuna, ugovor o darovanju zemljišta Vinkovcima u vrijednosti 14,2 milijuna kuna za smještaj Arhivskog sabirnog centra i Glazbene škole Josip Runjanin, potom darovanje zgrade "Mimoza" Gradu Đakovo, vrijednosti 24,3 milijuna kuna za javne i društvene potrebe, darovanje zemljišta Općini Čepin u vrijednosti 22,3 milijuna kuna za gradnju naselja, a gotovo 12 milijuna kuna vrijednost je darovane bivše vojarne "Slavonski graničari" Novoj Gradiški za studentski kampus.
- Postignut je iskorak i u prodaji stanova i poslovnih prostora u državnom vlasništvu, i to posredovanjem javnih natječaja. U zadnje tri godine ukupan prihod od prodaje iznosi 297 milijuna kuna - navodi Ministarstvo. S.Butigan
UGOVORI O ZAKUPU
"Kada govorimo o zakupu poslovnih prostora, na dan osnivanja Ministarstva državne imovine zatečena su samo četiri ugovora. Ukupna vrijednost ugovora o zakupu sklopljenih u 26 godina, do osnivanja Ministarstva, iznosi samo 32,4 tisuće kuna mjesečno. Od donošenja Zakona o upravljanju državnom imovinom sklopljena su 52 ugovora o zakupu poslovnih prostora, ukupne zakupnine: 291.617,74 kn mjesečno, odnosno 3,5 milijuna kuna godišnje za ukupnu površinu 5.360,45 četvornih metara. Prema tim podacima vide se pozitivni učinci", navodi Ministarstvo.
Potpisana su dva ugovora te je uručeno šest odluka o darovanju nekretnina i dvije tabularne isprave
Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto