Crna kronika
DOGOVOR NA RAZINI EUROJUSTA

Dileri 600 kg kokaina pred hrvatskim sucima
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
U akciji Familia u švicarskom Baselu, u srpnju su uhićeni krijumčari droge, a koji su u studenome izručeni Hrvatskoj

U sklopu dogovora s predstavnicima nadležnih tijela svih zemalja koje su sudjelovale u akciji ‘‘Familia‘‘ i Eurojusta, ocijenjeno je da se kazneni postupak protiv krijumčara 600 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Europu i Daleki istok treba voditi uglavnom u Hrvatskoj, priopćio je Uskok u ponedjeljak.


- Hrvatska ima najbolju procesnu poziciju za kazneni progon organizirane kriminalne skupine čiji su pripadnici, među kojima je i hrvatski državljanin, uhićeni u srpnju u prijevozu 600 kilograma kokaina, zaključeno je na sastanku u Eurojustu na kojem su, uz predstavnike Uskoka, sudjelovali češki, talijanski, francuski i švicarski tužitelji.


U dijelu međunarodne akcije u Baselu su 13. srpnja uhićeni crnogorski državljanin Michael Dokovich, češki državljanin Aleš Sokolik i hrvatski državljanin Silvio Beljević, a koji su u studenome izručeni Hrvatskoj. Okrivljenike se, zajedno s još pet osoba, tereti za zločinačko udruživanje, krijumčarenje droge, zlouporabu položaja i vlasti, krivotvorenje isprava i nedopušteno posjedovanje oružja. Dokovichu se stavlja na teret da je ustrojio zločinačku organizaciju koja je mlažnjacima krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u Europu i Daleki istok. Dokovich je rođen kao Iljmija Frključić u Podgorici, a otad je koristio brojne pseudonime te je u više navrata bio predmet obrade američkih sigurnosnih službi.


O Dokovichu su u nekoliko navrata pisali američki mediji koji ističu da je on jedna od prvih osoba koja se u SAD-u bavila računalnim prijevarama, a povezivali su ga i sa skupinom koja je odgovorna za podmetanje požara, prijevare s osiguranjima i bankovne prijevare, krađe pošiljki, trgovinu drogom te pljačke draguljarnica.


Izručenjem trojice okrivljenika iz Švicarske, Hrvatskoj je u ovom trenutku dostupno petero okrivljenika iz ovog predmeta, a traže se još dvije osobe iz Srbije, i jedna osoba iz Bosne i Hercegovine.
Srbija je pokrenula postupak ustupa kaznenog progona Hrvatskoj u odnosu na kazneni predmet koji je formirala za potrebe ove operativne akcije. Kazneni postupak u povodu operativne akcije ‘‘Familia‘‘ provodi se i u Češkoj, i to protiv češkog državljanina, preostalog pripadnika ove kriminalne grupacije, uhićenog u toj zemlji.


Sandra Lacić/Hina
ZDRUŽENI TUŽITELJI VIŠE DRŽAVA
Operativnu akciju ‘‘Familia‘‘ realizirala su nadležna tijela Hrvatske u suradnji s nadležnim tijelima Češke, Srbije, Švicarske i Francuske. Doprinos istrazi dale su i Slovenija, Belgija i Nizozemska te Italija. Provedba ove složene akcije na teritoriju više država rezultirala je i zapljenama milijun eura u gotovini i luksuznih predmeta u vrijednosti od nekoliko stotina tisuća eura pronađenih u Dokovichevom automobilu i kući u zagrebačkim Šestinama. Potom je u Hong Kongu pronađeno i oduzeto još 421 kilogram kokaina.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSIJEK

Osumnjičena za pronevjeru novca

2

ODUZELI MU BOMBU I STRELJIVO

Morat će na sud jer nije dobrovoljno vratio oružje

3

PRIJAVLJEN 46-GODIŠNJAK IZ BOROVA

Zaplijenili mu 770,3 kg duhana