Sport
RUSKI SPORTAŠI POD SANKCIJAMA

Rusi će se žaliti, ali su šanse za pomilovanje minimalne
Objavljeno 9. prosinca, 2019.
Rusiji je zabranjen nastup na olimpijskim igrama u Tokiju 2020. i na svjetskim prvenstvima u nizu sportova u sljedeće četiri godine! To je odluka Svjetske antidopinške agencije (WADA) zbog slučaja manipuliranja rezultatima testiranja i prikrivanja organiziranog dopinga ruskih sportaša koji je provođen uz pomoć moskovskog laboratorija.


Izvršni odbor WADA-e svoju je odluku o suspenziji donio nakon što su njegovi članovi zaključili kako je u laboratoriju u Moskvi došlo do manipuliranja uzorcima, podmetanja lažnih dokaza i brisanja dokumenata koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima i pomoću kojih se lako moglo otkriti tko su sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima.


Odluka IO-a o kažnjavanju Rusije bila je jednoglasna, objavio je glasnogovornik WADA-e. Inače, ova kazna neće spriječiti nastupe ruskih sportaša koji se nisu ogriješili o WADA-ine pravilnike, kao što je to bio slučaj i na posljednjem ZOI-ju u Južnoj Koreji te na velikim atletskim natjecanjima, s obzirom na to da je Rusija pod djelomičnim sankcijama još od 2015., kada su i otkriveni mnogi slučajevi dopingiranja njihovih atletičara i atletičarki, a kasnije i sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. "Čisti" mogu nastupati, ali ne pod svojom zastavom.


Rusija je imala mogućnost izbjeći sankcije da je WADA-i predala kopije stvarnih laboratorijskih nalaza. No to se nije dogodilo i uslijedila je rigorozna kazna. Moskva će se žaliti na ovu odluku, ali prema riječima čelnika Ruske antidopinške agencije Rusade Jurija Ganusa ova se situacija mogla predvidjeti, a šansa da se pobjedi u žalbenom postupku nikakva je s obzirom na evidentnost ruske krivnje.
- Od predsjednika (Vladimira Putina) očekujem da potakne ozbiljne promjene u borbi protiv varanja u sportu - rekao je šef Rusade Ganus koji je hrabro optužio ruske vlasti da su falsificirale podatke kako bi zaštitile prevarante. I. Li.
Možda ste propustili...

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Vinkovčani ipak nisu pomogli NEXE-u

SUSJEDI SE GADNO POSVAĐALI, VIDJET ĆE SE I NA SUDU

Krstanović: Ponaša se kao budala; Komak: Tužit ću ga

Najčitanije iz rubrike