Sport
DJEVOJKE S MAČKAMAME PRVE

Osijek opet tamo gdje je naviknuo biti - na “jedinici”
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
Split je prošle sezone prekinuo dominaciju Osječanki koje su u nedjelju pobijedile najveće rivalke

Nakon šestomjesečnog izbivanja državni je primat vraćen na osječku Mačkamamu! Zimski, jer će se uvjerljivo najbolje hrvatske ženske nogometne ekipe, Osijek i Split, u ovom prvoligaškom prvenstvu sastati još tri puta, tako da je nedjeljni puni uspjeh (1:0) štićenica trenera Tihomira Rudeža dobivena samo prva četvrtina.

Aktualni je, naime, natjecateljski ciklus ljetos reduciran na osam sudionika koji će se nakon dvokružnog sučeljavanja podijeliti u dvije lige, a u onoj za prvaka o toj tituli nedvojbeno će odlučivati Osječanke i Splićanke. Prva je, dakle, runda na maglovitoj Mačkamami pripala doprvakinjama Hrvatske koje su dugo dominirale hrvatskim travnjacima, a onda dobile opasnu konkurenciju u sastavu trenera Božidara Miletića kojemu je taj primljeni pogodak bio tek drugi u deset susreta. No, taj je značio i poraz u Osijeku. "Zečice" su pak zadržale maksimalan učinak, na zimsku stanku otišle su sa svih deset pobjeda i prvim mjestom.

Odgođeni ogled iz 7. kola pokazao je izjednačenost ekipa u kojem je presudila nijansa. Oba su, naime, sastava iskazala organiziranost i discipliniranost u igri te pritom permanentno držala visoki ritam koje su popularne "zečice" bolje iskoristile i pogotkom (73.) dojučerašnje igračice Splita Monike Conjar došle do vrijedne i poticajne pobjede. I nagovijestile su povratak primata u slavonsku metropolu gdje, osim toga, stasava plejada mladih koje razložno podižu optimizam da je dominacija samo nakratko prekinuta te da se može pretpostaviti nastavak prethodnog respektabilnog niza. S tom ugodnom spoznajom Osječanke mogu utonuti u zimski san...

- Iako je dobivena samo prva od četiri predviđene runde, ipak je znakovita, a tome treba dodati da je sada psihološka prednost na našoj strani. Držim da nam je pobjeda zasluženo pripala, jer smo ukupno bili bolja ekipa koja je to i konkretizirala, nakon što je stvorila te propustila više zrelijih prigoda. Očekivano ih je, zapravo, bilo malo, jer je to bila doista nesvakidašnja ženska nogometna predstava s obostrano čvrstom i discipliniranom igrom, tako da je bilo ostavljeno malo prostora za razmahati se. Stoga je bilo i mnogo više prekida koji su pogodovali Splićankama, jer im je to najjača strana, dok mi težimo kombinatorici na kakav smo način i došli do presudnog pogotka koji nam mnogo znači. Ne treba niti naglašavati koliko su igračice željele taj uspjeh nakon mnogo uloženog rada, a inače su toliko skromne i nezahtjevne da to u svojoj višedeseljetnoj igračkoj, pa potom trenerskoj karijeri nisam susreo. Nema druge formule osim radne, što se pokazalo da kod nas ne nedostaje, a kako iz škole dolazi još niz mladih igračica tada je ovogodišnje zadovoljstvo kompletno, premda je proljetos bilo iskazano tranzicijsko razdoblje koje je za posljedicu donijelo gubljenje državnog primata. Želimo ga i očito možemo vratiti prije nego što smo pretpostavljali, ali kako očekujemo slično, višestruko teške oglede sa Splićankama, tada ne treba poletjeti, premda je sada ugodno biti trener Osječankama - zadovoljno je Rudež elaborirao i arhivirao derbi nakon kojega i sam odlazi na odmor koji će trajati do 20. siječnja kada je predviđen početak priprema za proljetni dio sezone.

Dražen Lekšan
TABLICA
1.Osijek       10       10       0       0       75:4       30

2.Split       10       9       0       1       91:2       27

3.Dinamo       10       6       0       4       29:16       18

4.Neretva       10       4       1       5       19:28       13

5.Agram       10       4       0       6       16:50       12

6.Viktorija       10       3       0       7       9:51       9

7.Katarina Z.       10       1       2       7       10:59       5

8.Lepoglava       10       1       1       8       12:49       4
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana