Sport
TEŠKI UVJETI I VAŽNA POBJEDA BIJELO-PLAVIH U GRADSKOM VRTU

Magla je prekrila teren, ali nije sakrila Grbićev gol od Osječana
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
Niz bijelo-plavih bez poraza u Gradskom vrtu je 17 utakmica, ove sezone su u njemu izgubili samo četiri boda

Čovjek zadužen za razglas na stadionu u Gradskom vrtu bio je kreativan tijekom poluvremena susreta između nogometaša Osijeka i Lokomotive. Odlučio je malobrojne gledatelje zabaviti bezvremenskim hitom velike dive hrvatske estrade Josipe Lisac "Magla svuda oko nas".


Taj se evergreen savršeno uklopio u olovne vremenske uvjete po kojima je utakmica odigrana. Gusta magla koja se spustila nad osječki stadiona prijetila je i odgodom utakmice, ali je ona kraju odigrana, a svi koji su bili na tribinama, pa i oni uz TV ekrane, imali su izrazito resktriktivan pogled na zbivanja na terenu.

Odličan posao

Čak se i trener Ivica Kulešević nakon susreta požalio kako uopće nije vidio što se događalo na suportnoj strani terena, ali to nije spriječilo njegove trupe da ostvare visoku pobjedu nad jednim od konkurenata u borbi za europske pozicije i preskoče ga na tablici. Osijek je tako nastavio svoj niz nepobjedivosti u Gradskom vrtu, koji traje od početka veljače, a on je sad na 17 utakmica. Zadovoljstvo je to veće što je na obje plećke za nastavak tog niza bačen jedan od najneugodnijih gostiju - Lokomotiva. I to ne bilo kako, nego vrlo uvjerljivo, pa je šteta što su malobrojni gledatelji, zbog magle, bili uskraćeni za kompletan doživljaj odlično drugog poluvremena u kojem su bijelo-plavi s četiri pogotka potopili suparnika. Bio je to susret u kojem se Osijek trebao postaviti pametno, pa je prvo poluvrijeme u kojem su Osječani bili nadmoćniji ipak bilo obilježeno nešto opreznijim pristupom za razliku od drugih 45 minuta u kojima je osječka momčad bila rastrčana i, što je najvažnije, mnogo opasnija, što je i dovelo do tako uvjerljive pobjede.


- U prvih 45 minuta imali smo kontrolu igre, ali nismo bili nešto posebno opasni. Zato smo se tijekom odmora dogovorili da u nastavku malo stisnemo gas, i to nam je ubrzo donijelo željeno vodstvo, što je po meni bio prijelomni trenutak susreta jer smo se nakon njega posve razigrali - rekao je Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka, pa duhovito dodao:


- Koliko sam ja mogao vidjeti...


Već smo zaključili kako nije on jedini imao problem s vidljivošću, ali bitno je što ga nisu imali igrači. Još kada je nakon sat vremena igre Lokomotivi zbog drugog žutog kartona isključen vidljivo nervozni Kastrati, utakmica je postala čista jednosmjerna ulica. Osijek je počeo slagati brze i točne akcije, na što gosti nisu imali odgovor, a konačno su se u realizaciji pojavili veznjaci. Pilj je na lijepu asistenciju Marića zabio drugi, a Kleinheisler nakon duplog pasa sa Žaperom treći pogodak, a priču je u sudačkoj nadoknadi zaključio Bočkaj. Mogao je i prvi strijelac lige Mirko Marić još poboljšati svoj učinak, ali nije dao Grbić na vratima gostiju. Još se jednom pokazalo koliko je vrijedna "široka klupa" jer su ljudi koji su ušli s nje donijeli dodatni impuls igri osječke momčadi.


- Uvijek vodim računa i o tome da nam igrači s klupe mogu donijeti novu dimenziju u igri ako to bude tijekom susreta potrebno. Imamo kvalitetnu širinu igračkog kadra, što u borbi koju vodimo za visoke pozicije na kraju može biti presudna stvar. Nekada mi bude žao što ne mogu svi igrati u početnoj postavi - kaže Kulešević.


Osijek je protiv Lokomotive obavio odličan posao jer tako razbiti izravnog konkurenta u borbi za Europu nije mala stvar.
Korak do cilja

No Kulešević nije čovjek koji će pretjerano uživati u pobjedama. Odmah nakon susreta poslao je poruku kojom je svoju momčad želio zadržati u statusu mobilizacije.


- Važna je ovo pobjeda, ali naš jesenski posao još nije završen. Ostaje nam susret protiv Slaven Belupa, kojeg trebamo pobijediti jer time bismo ostali rame uz rame s momčadima koje se bore za poziciju u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Rekao sam igračima uoči susreta kako pozicija koju smo imali na ljestvici uoči susreta s Lokomotivom (peto mjesto, nap.a.) nije dovoljno dobra s obzirom na igračku kvalitetu koju imamo, ali i za ugled koji Osijek sada uživa - smatra trener bijelo-plavih.


U ovom trenutku sam plasman na kraju jeseni i neće igrati tako važnu ulogu. Mnogo će biti važnije da osječka momčad pobjedom nad Slaven Belupom ostane na, u najgorem slučaju, dva boda zaostatka za drugom pozicijom. To će biti dobra polazišna točka za napad na nju u proljetnom dijelu sezone.


Još su neke stvari Kuleševiću navukle zadovoljstvo. Prije svih činjenica da je Osijek još jednom na svom terenu uspio mrežu sačuvati netaknutom. Već duže vrijeme trener priča o važnosti tog detalja.


- Na kraju sezone momčadi koje primaju malo pogodaka uvijek završe u vrhu. Dinamo je pet utakmica pobijedio rezultatom 1:0, primio je samo osam pogodaka više nego upola manje od nas. To je jedan od segmenata koji ćemo morati popraviti u proljeće - smatra trener osječke momčadi.


Bijelo-plavi su na 18 utakmica ove jeseni sedam puta sačuvali svoju mrežu netaknutom, što i nije tako loše. Ima još nekih stvari koje bi mogle biti bolje. Recimo, ofenzivni prekid. Protiv Lokomotive tukli su Osječani desetak kornera, ali iz njih su uglavnom bili bezopasni.


- Slažem se s tim viđenjem. Prekidi su važan dio plana igre, radimo na njima, ali možda ne u onoj mjeri u kojoj bih želio. Nije bilo previše vremena ove jeseni jer sam dosta toga bio prisiljen činiti u hodu. Veseli me što smo kod kuće vrlo uvjerljivi, ali ostaje nam ta mrlja lošeg učinka na gostovanjima, zbog čega nemamo više bodova na kontu. No sada smo doista na korak do ispunjenja rezultatskih ciljeva za ovu jesen. Imamo polufinale Kupa u džepu, a u prvenstvu smo u ravnopravnoj borbi za jednu od dvije pozicije koje vode u kvalifikacije Lige prvaka - zaključio je Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.
Nakon turbulencija koje su se događale tijekom jeseni u kojima je stradao trener Dino Skender i oscilacijama u igrama kod kuće i na gostovanjima pobjeda nad Slaven Belupom u nedjelju bijelo-plavi bi brod doista dovela u mirnu luku. To bi Kuleševiću bitno olakšalo pripremu za proljetni dio sezone...


Dalibor Keler
prazna mreža

TKO PRIMA MALO POGODAKA, UGLAVNOM JE PRI VRHU
MARIĆ ZABIO DESET PUTA NA POSLJEDNJIH 11 UTAKMICA
Centarfor bijelo-plavih Mirko Marić na korak je do toga da završi kao vodeći strijelac HNL-a na kraju jesenskog dijela sezone. Zabio je 12 pogodaka, što je tri više u odnosu pema lanjskom učinku u prvom dijelu prvenstva, a još ima jedan susret ispred sebe. Zanimljiv je podatak kako Marić ni jednom nije bio dvostruki strijelac. Baš se držao one "kamen po kamen palača". Postigao je pogodak na 12 od 18 utakmica, a, što je posebno zanimljivo, na posljednjih 11 utakmica zabio je čak deset puta. Konstanta koja je za napadača iznimno vrijedna i važna.
Ivica Kulešević

trener NK Osijek

- Na kraju sezone momčadi koje primaju malo pogodaka uvijek završe u vrhu. Dinamo je pet utakmica pobijedio rezultatom 1:0, primio je svega osam pogodaka više nego dvostruko manje od nas.
Možda ste propustili...

GIMNASTIČKI SK U DOHI

Benović ušao i u finale preskoka

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

Najčitanije iz rubrike