Crna kronika
UHVAĆENI NA BAJAKOVU

Umjesto štrudle i keksa u kutijama su naslagali 4800 komada cigareta
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
BAJAKOVO

Visoke cijene duhanskih proizvoda, kako u Hrvatskoj tako i u Europskoj uniji, svakodnevno od nemalog broja građana čine krijumčare. Iako se preko granice može prenijeti samo tzv. šteka cigareta po osobi, nerijetko je to mala količina za okorjele pušače, pa se ljudi pokušavaju na sve moguće načine snaći ne bi li prenijeli više kutija preko granice. Jedan takav bizaran način švercanja otkriven je na graničnom prijelazu Bajakovo, gdje su u kutijama, umjesto štrudle te Plazma i Genoisa keksa pronađene - cigarete.

- Provodeći pojačane mjere nadzora carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Vukovar, pronašli su na graničnom prijelazu Bajakovo veću količinu cigareta marke Marlboro, koje su bile skrivene u osobnom vozilu i nisu bile prijavljene carinskim službenicima na ulazu u Republiku Hrvatsku. Nadzorom je pronađeno 4800 komada cigareta. Protiv prekršitelja izdan je prekršajni nalog kojim je izrečena novčana kazna na iznos od 18.000 kuna, a obračunata je i naplaćena trošarina u iznosu od 4056 kuna. Pronađena roba je oduzeta - doznajemo iz hrvatske carine.

Na istom graničnom prijelazu već su imali više primjera dosjetljivih krijumčara cigareta, a jedan od njih pokušao je ući u Hrvatsku u veljači 2016. godine. Tada su carinici zaustavili automobil makedonskih registracija kojim je upravljao bugarski državljanin. U automobilu su se nalazile dvije dječje torte, no carinici nisu nasjeli na to. Naime, ispod fila torti nalazilo se nevjerojatnih deset šteka cigareta. Kutije cigareta bile su lijepo složene u četiri reda, te jedan s vanjske strane, i uredno premazane filom. Kako bi odmamili pozornost carinika, na gornjoj strani torti bili su motivi dječjih junaka Zekoslava Mrkve i Bumba klauna.

Sredinom prošlog mjeseca, na graničnom prijelazu Slavonski Brod, državljanin BiH kao vozač autobusa slovenskih registracija pokušao je unijeti u Hrvatsku 2920 komada cigareta Marlboro Gold BiH nadzornih markica te 75 paketića lijekova za liječenje erektilne disfunkcije (Kamagra oral jelly). Robu je sakrio u tri protupožarna aparata raspoređena u unutrašnjosti autobusa. Dobio je kaznu od 21.000 kuna uz 100 kuna troškova prekršajnog postupka te 148,55 kuna troškova uništenja i odvoza. Naplaćena je trošarina na duhanske proizvode u iznosu od 2467,40 kuna.

Jedan od bizarnijih slučajeva zbio se 2010. godine, kada su carinici na graničnom prijelazu Županja u vozilu za prijevoz pokojnika pronašli 5490 skrivenih kutija cigareta. U 2016. godini u Posavskim Podgajcima policija je zaustavila automobil u kojem je vozač prevozio 99,60 kilograma sitno rezanog duhana. U ovom slučaju duhan je bio skriven u preinačenoj unutrašnjosti vozila, iza naslona stražnjeg sjedala i prtljažnog prostora, odvojenog limenom pločom. Prostor u kojem je bio duhan inače je mjesto gdje se nalazi tvornički ugrađen spremnik za gorivo koji je vozač premjestio. Početkom ove godine na graničnom prijelazu Slavonski Brod, u autobusu bosanskohercegovačkih registracija, policija i carinici pronašli su 20 šteka cigareta, koje je 32-godišnji vozač sakrio ispod hladnjaka u prednjem dijelu autobusa.

Sredinom 2010., na istom graničnom prijelazu, policajci i carinici pronašli su 1000 kutija cigareta koje je vlasnik pokušao skriti na čak 11 različitih mjesta u automobilu bosanskohercegovačkih registracija.

Sandra Lacić
Protiv prekršitelja izdan je prekršajni nalog kojim je izrečena novčana kazna u iznosu od 18.000 kuna
U LIMENIM PEĆIMA
Cigarete i duhan švercaju se preko graničnih prijelaza na sve moguće načine.Tijekom 2014. godine na graničnom prijelazu Tovarnik u kombiju, koji je vozio Makedonac, pronađeno je 160 kutija cigareta koje su se nalazile skrivene u dvije limene peći zatrpane prtljagom putnika.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike