Osijek
PREDSTAVLJENA KNJIGA “JEZIKU JE SVEJEDNO”

Zabavno i opušteno o hrvatskom jeziku
Objavljeno 9. prosinca, 2019.

Da govor o jeziku ne mora biti ne samo uštogljen i dosadan nego i zabavan pa čak i komičan pobrinula su se dvojica jezikoslovaca iz Zagreba, izv. prof. dr. sc. Mate Kapović i doc. dr. sc. Anđel Starčević. Njih dvojica su zajedno s kolegicom dr. sc. Daliborkom Sarić nedavno objavili kontroverznu knjigu "Jeziku je svejedno" u kojoj kritički raspravljaju o jezičnoj politici u Hrvatskoj.


Ta je knjiga u petak navečer predstavljena u čitaonici Gradske i sveučilišne knjižnice koju su za ove potrebe morali napustiti studenti i istraživači, kako to obično biva kada se priređuju ovakve tribine. Naravno je da poznati i ugledni lingvisti ne zalaze u Osijek prečesto pa je za razumjeti da je predstavljanje takve jedne vruće teme važnije od pisanja seminarskih radova i iščitavanja novina u knjižnici. Voditelj ove tribine bio je Domagoj Kostanjevac, također lingvist. Čitaonica je bila dupkom ispunjena uglavnom studentima povijesti s Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera koji su došli organizirano zajedno sa svojim profesorom, uz obvezatno potpisivanje na listi sa zaglavljem Fakulteta. S obzirom da su se Starčević i Kapović trudili biti što pristupačniji obilato se koristeći ironijom i afektiranim govorom kao u stand up komediji kada je posrijedi ismijavanje ideje hrvatskog standardnog jezika, to je izazivalo salve smijeha među nazočnima studentima. Gosti iz Zagreba nisu štedjeli pokuda i šaljivih izričaja naročito prilikom spomena zagovornika suprotne struje u hrvatskoj lingvistici, a najviše su se na udaru našli prof. Nives Opačić, izv. profesor dr. sc. Marko Alerić i prof. dr. sc. Sanda Ham.

Prema riječima jednog od autora knjige anglista Anđela Starčevića, izravni povod za pisanje ove knjige bio je javni angažman u medijima poznate jezikoslovke Nives Opačić. Na Starčevićevo spominjanje da je njegova starija kolegica "iskakala iz nekih prehrambenih proizvoda" (docent iz Zagreba je ovdje mislio na paštetu, op. a.), studenti povijesti su se "kidali" od smijeha. Starčević i Kapović tvrde kako "preskriptivizam" Opačić, Alerića i Ham suprotan znanosti o jeziku. Prema njihovim riječima, hipernormirani standardni jezik stvara iskompleksiranog govornika koji je vječito u strahu da se neće dovoljno dobro izraziti u svom jeziku. Autori spomenute knjige napadaju ideju hrvatskog standardnog jezika kao nepotrebnu pa čak i štetnu, nudeći opušteni i nonšalantni pristup kada je riječ o uporabi provincijalnih govora, tuđica i pučkih izraza. D. Celing

Kapović i Starčević trudili su se biti što pristupačniji govoreći afektiranim govorom kao u stand up komediji
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike