Regija
PONUDILI KORISNE INFORMACIJE

Predstavljen je novi Zakon o OPG-ovima
Objavljeno 9. prosinca, 2019.
VUKOVAR



Zakon o OPG-ovima, odgovornosti, prava i obveze nositelja i članova OPG-ova bila je tema sastanka u organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije, a na koji su bili pozvani svi predstavnici upravnih tijela udruga poljoprivrednih proizvođača u županiji.


Marin Fak, načelnik Sektora za poljoprivrednu politiku Ministarstva poljoprivrede, između ostalog je rekao:


- I prema novom Zakonu, u OPG-u nositelji su oni koji su i dosad bili nositelji, fizička osoba koja ima više od 18 godina, pravno sposobna da može voditi OPG. Ono što bih posebno naglasio jest da je jedina razlika u tome da oni moraju prodati višak proizvoda u neprerađenom obliku, ako taj proizvod ima dodanu vrijednost, moraju registrirati dopunsku djelatnost. Svi oni koji imaju promet veći od 80.500 kuna trebaju ući u registar poreznih obveznika, to je nužnost.


Na novinarsko pitanje što će biti s pčelarima kojima je pčelarstvo dopunska djelatnost, Marin Fak je, između ostalog, odgovorio kako se ovdje govori o medu koji je njihov prozvod primarne djelatnosti, no ako taj med ima dodatke, neko voće ili nešto drugo, onda mora ući u porezni sustav.


Ovim novim Zakon o OPG-ovima, naglašeno je, želi se regulirati agrarno tržište, doznati što sve imamo na tržištu, znati i pratiti sve ‘‘od polja do stola‘‘. Kada je riječ o pčelarskom sektoru, samo pet posto OPG-ova na području Vukovarsko-srijemske županije uskladilo se s novim Zakonom. Danijel Kunodi, predsjednik Pčelarske udruge ‘‘Nektar‘‘ Vinkovci, ocijenio je novi Zakon dobrim, no zapitao se kako razvrstati pčelare.
- Kako zapravo razvrstati pčelare prema onome što oni jesu, jer kod pčelara imamo situciju da su to umirovljenici, zaposlenici kojima je to dopunska djelatnost ili nezaposlene osobe? Mi podržavamo Zakon, no samo da je manje papirologije, jer pčelarstvo je dosta zahtjevno, imaš puno rada, učenja, a ti se moraš baviti ovim. E to je najveći problem - rekao je Kunodi. M. Kokaj
Andija Matić

pročelnika županijskog Odjela za za poljoprivredu

Svi su dužni evidentirati proizvodne potencijale, što će biti bitna osnova za ustroj poljoprivredne komore jer će se članstvo definirati iz redova upisanih u registar OPG-ova
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana