Novosti
GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK:

S borbom protiv korupcije živi se - svakodnevno
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
Jelenić odbacuje teze da građani ne žele prijaviti korupciju, jer misle da DORH ne poduzima ništa

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić u ponedjeljak je na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, održao sastanak s članovima Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije. Predsjednik tog vijeća Željko Jovanović (SDP) objašnjava kako se Vijeće na taj korak odlučilo, jer smatra da je u Hrvatskoj, uz ekonomsku štetu koju korupcija nanosi, ključan problem gubitak povjerenja u sve institucije - Vladu, Sabor, predsjednika države, pravosuđe... "Cilj Vijeća je učiniti sve da se to povjerenje vrati, jer njegovim gubitkom građani će još manje prijavljivati korupciju", kazao je Jovanović uoči sastanka, navodeći da ih sada to želi učiniti svega četiri posto.


Jelenić je novinarima rekao kako se s borbom protiv korupcije živi svakodnevno.


"Ono na čemu svi trebamo ustrajati jest to da Hrvatska bude država vladavine prava, a ne država u kojoj građani imaju osjećaj da se sve može kupiti. Jedine prave vrijednosti koje se trebaju promovirati su stručnost, znanje i poštenje", izjavio je Jelenić uoči sastanka održanog u Hrvatskom saboru.


Glavni državni odvjetnik odbacuje teze da građani ne žele prijaviti korupciju, jer misle da DORH ne poduzima ništa. "To naprosto nije točno, jer Državno odvjetništvo, posebice USKOK, nadležna su tijela za dio represivnog dijela borbe protiv korupcije, odnosno za kazneni progon počinitelja tih kaznenih djela", objasnio je. Pritom ističe važnost prevencije u suzbijanju korupcije.


"No, često zaboravljamo da je prevencija zapravo vrlo važan segment suzbijanja korupcije. Državno odvjetništvo, kao tijelo represivnog karaktera ne bavi se prevencijom, no prevencija koja uključuje sprječavanje sukoba interesa, transparentnost, očuvanje integriteta i niz drugih mjera, definitivno bi trebala biti prva na listi mjera kojima se korupcija, kao velika društvena nedaća, sprječava", istaknuo je.


Glavni državni odvjetnik kaže kako prijave u "velikom postotku" završe presudom.
"Te prijave završe presudom u velikom postotku, ali raditi prema prijavama ne znači samo optuživati", kaže Jelenić. On tumači kako posao državnog odvjetnika nije da samo podiže optužnice, nego da provjeri sve navode i da tamo gdje nema elemenata za pokretanje kaznenog postupka donese odluku koja može biti i rješenje o odbačaju. "I to je odluka kao i svaka druga, iza nje Državno odvjetništvo stoji, a iza takvih bi odluka podrškom od strane politike, društva i svih ostalih uključenih u borbu protiv korupcije i u podizanje svijesti građana o potrebi da nam institucije budu jake, svi trebali stajati", kazao je.


Hina/D.Pav.
ISTRAGA RATNIH ZLOČINA - PRIORITET
Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić otklanja prozivke da DORH nedovoljno istražuje ratne zločine. "Istražujemo i radimo na svim kaznenim predmetima, imamo određene prioritete, a ratni su zločini definitivno među njima", naglasio je te objasnio kako je, s obzirom na vrijeme kad su ta djela počinjena, vrlo teško pronalaziti dokaze. "Ali, ono što državni odvjetnik radi, zajedno s policijom, je to da se svaka informacija o bilo kojem ratnom zločinu provjerava i nastoji pretvoriti u dokaz", poručio je.