Novosti
ODLUKE O NADOKNADAMA DO 16. PROSINCA

Radne subote ipak će imati i osnovnoškolci
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
Elektrotehnička škola: Zbog maturanata moramo dobro organizirati vremenike, jer je nezgodno da ispite pišu dok još traje nastava

Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prošloga petka svim ravnateljima i upravnim odjelima u županijama poslalo obavijest o što hitnijem donošenju plana nadoknade dana provedenih u štrajku, ponovno smo provjerili s nekoliko osječkih ravnatelja osnovnih i srednjih škola imaju li konačne odluke o tome kako će organizirati nastavu. Kako se navodi u priopćenju Ministarstva, škole su dužne dostaviti prijedlog izmjena županijskom upravnom odjelu nadležnom za poslove obrazovanja koji će tom ministarstvu dostaviti ujedinjeni zahtjev i to najkasnije do 16. prosinca.

Autonomija

Prema informacijama danim u obavijesti, svaka škola ima svojevrsnu autonomiju odlučivanja, s obzirom na različit broj dana koje su provele u štrajku, a krajem prošloga tjedna više od tisuću škola u Hrvatskoj Ministarstvu znanosti dostavilo je informacije o svojim planovima za provedbu nadoknada. Kako nam objašnjava Zlatko Kraljević, ravnatelj OŠ Ivana Filipovića u Osijeku, nakon što je štrajk završio prošloga utorka, krenuli su s izradom plana te su dio nastave već nadoknadili. "Nakon Učiteljskog vijeća s kojim ćemo utvrditi sve detalje donijet ćemo konačnu odluku, ali želja nam je ići s minimalnim produženjem nastavne godine, eventualno dva radna dana. Također, do sada smo već odradili dvije radne subote, vodeći se odredbama o petodnevnom radnom tjednu za osnovnoškolce te uz još dva nenastavna dana i skraćene praznike, uspjet ćemo pokriti sve izgubljene dane", dodao je Kraljević. Vođeni naputcima Grada Osijeka kao osnivača i nadležnog ministarstva, vode se i u OŠ Frana Krste Frankopana, odakle nam ravnatelj Antun Ptičar ističe da je donio odluku o provođenju nadoknade. "Prijedlog je usvojilo i Učiteljsko vijeće, a nadam se da će isto učiniti i Vijeće roditelja ovih dana. Planiramo raditi tri subote, a školsku godinu produžiti samo dva dana, odnosno do 19. lipnja. Skratit ćemo zimske i proljetne praznike, uz napomenu da će i ponedjeljak, 23. prosinca, također biti radni dan, a nakon povratka 7. siječnja (utorak), subota u tom tjednu bi isto bila radna. Slično je i s proljetnim praznicima gdje bi nam petodnevni radni tjedan završio u subotu, a odmarali bismo se na Veliki petak i Uskrsni ponedjeljak te neće biti ni planiranog spajanja vikenda za Tijelovo (11. lipnja 2020.), pa ćemo tako u tom tjednu raditi i petak i subotu," objašnjava Ptičar. Konačnu odluku nakon sastanka s roditeljima donijet će i u osječkoj OŠ Mladost gdje će se, kako kaže ravnatelj Josip Jukić "kolektiv prilagoditi roditeljima", i sukladno tome odlučiti o produljenju školske godine i eventualnim radnim subotama.

Duže i maturantima


Odluku su pak donijeli u Elektrotehničkoj školi Osijek gdje su najskloniji skraćivanju praznika i produljenju školske godine. "Ako bude potrebe odradit ćemo i jednu ili dvije subote, ali u tom slučaju bit će potrebno produljiti nastavu, vjerojatno i tjedan dana, što također uključuje maturante. S obzirom na to da njih čeka državna matura, treba dobro organizirati vremenike, jer je nezgodno da ispite pišu dok još traje nastava," zaključuje ravnatelj Antun Kovačić. Slično razmišlja i Dražen Jakopović, ravnatelj III. gimnazije koji podsjeća da zbog produljenja nastave do 26. lipnja dva velika ispita mature "upadaju" u vrijeme nastave. "Riječ je o ispitu iz hrvatskog i engleskog jezika koji bi se održavali u vremenu predviđenih nadoknada, a prema sadašnjem planu nastavu planiramo produžiti i maturantima. Međutim, s obzirom na sve ono što ih čeka na kraju srednjoškolskog obrazovanja, poput quadrille recimo, odluku treba donijeti u skladu s ostalim školama na razini grada i županije. Bilo je i upita vezano uz različita učenička putovanja, međutim, drugi razredi koji idu u Prag već su prije odlučili da će ići nakon završetka školske godine te ima vremena za odluku o točnom datumu, a na maturalno putovanje ide se u kolovozu, tako da tu neće biti problema", ističe Jakopović.


Ema Nenadić
NOVI TERMIN MATURALNOG PUTOVANJA
Konačnu odluku donijeli su i u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku, čiji nam ravnatelj Blaško Menalo objašnjava da nisu skloni radnim subotama. "Mi ćemo skratiti zimske i proljetne praznike, dakle vraćamo se 7. siječnja i radimo do petka, slično kao i u tjednu iza Uskrsa, a nastavu ćemo produžiti tjedan dana kako maturantima, tako i ostalima, jer imamo mnogo putnika kojima je teško dolaziti u Osijek subotama. Osim toga, prebacili smo i maturalno putovanje predviđeno tijekom uskrsnih praznika za početak lipnja, čime smo riješili sve u korist nadoknade nastave", zaključuje Menalo.