Novosti
ZBOG KVARA NIJE STIGAO DO KLISE

Prisilno sletio u Čepinu
Objavljeno 9. prosinca, 2019.

Privatni avion slovenskih nacionalnih oznaka zbog kvara je u subotu oko 15.,05 sati sletio na Sportski aerodrom Čepin. Avion s dva člana posade letio je na relaciji Ljubljana - Beograd. Pri slijetanju, srećom, nije bilo ozlijeđenih osoba ni tehničkih poteškoća, ali posada zrakoplova bila je vrlo zabrinuta hoće li uspjeti sletjeti. Radilo se o zrakoplovu Rockwell commander 112A.

- Oni su zapravo planirali prelet preko Hrvatske, ali su imali problem s elektroinstalacijama, pa su procijenili da im je čak i Aerodrom Klisa daleko. Taj avion opremljen je s izvlačećim stajnim trapom, ali se zbog kvara te vrste može dogoditi i da ne iziđe. Imali smo već neplaniranih slijetanja na naš aerodrom, ali češće se dogodi da kapetani pogriješe aerodrom, pa zabunom slete kod nas umjesto na Klisu, jer imamo vrlo blizu geografski dva aerodroma. Dugo nismo imali takve slučajeve da avion uopće ne može doći do Klise. Tamo ipak imaju vatrogasce ako se što dogodi. U Mađarskoj je bilo loše vrijeme, pa nisu mogli tamo, a Klisa je bila zatvorena. Čepin nema ni graničnu policiju. Avion je kod nas popravljen i jutros je odletio na Klisu. Kapetan je bio Rumunj, pa pretpostavljam da nisu imali problema s nastavkom puta. Mi smo dobili alarm iz Zagreba da stiže taj avion. Kada kapetan proglasi hitnu situaciju, on mora sletjeti bilo kuda, pa i na cestu - kaže Zvonimir Hromatko iz Aerokluba Osijek.

Jedan takav slučaj kada je avion prisilno sletio na cestu, zbio se u kolovozu na autocesti A1 kod čvora Ravna Gora, u smjeru Zagreb - Rijeka. Tada je mali sportski avion s dvoje putnika prisilno sletio zbog kvara.

Inače, kada posade zrakoplova ipak imaju dovoljno vremena za slijetanje, postoji točno propisana procedura koja se mora proći. Posada se najavljuje zračnoj luci u koju slijeće, a zračna luka preventivno aktivira vatrogasce, policiju i ekipe Hitne pomoći.

Davor Forgić, direktor osječkog Aerodroma Klisa, kaže da se prisilna slijetanja ne događaju često.

- Takva slijetanja mogu biti kontrolirana, ali i ne moraju. Kada smo otvoreni to su kontrolirani uvjeti i hrvatska kontrola zračnog prometa upravlja onim što se događa u zraku, a mi upravljamo svim što se događa kod nas na zemlji. Mi imamo prijavljenu kategoriju otvorenosti s obzirom na linije. Kada je aerodrom otvoren tu su četiri vatrogasca, a kada imamo izvanredni let takav se mora najaviti, i s obzirom na veličinu zrakoplova angažiramo broj vatrogasaca i broj potrebnog osoblja. No, mogući su i nekontrolirani uvjeti slijetanja u hitnim situacijama - kaže direktor Aerodroma Klisa Osijek.

Kako doznajemo, posada privatnog aviona koji je sletio na prostor Aerokluba Osijek, nakon granične kontrole na uzletištu Klisa, otišla je svojim putem bez problema.

Prisilna ili izvanredna slijetanja aviona, pa i onih "velikih", nisu rijetkost. Tako je početkom veljače avion Croatia Airlinesa krenuo iz Frankfurta prema Splitu, no zbog kvara je sletio u Zagreb. Avion je sletio zbog smetnji na jednom od hidrauličnih sustava, pa je donesena odluka o preventivnom preusmjeravanju u Zagreb, gdje je tehničko središte Croatia Airlinesa, i gdje se pregled i eventualni servis zrakoplova mogu obaviti mnogo brže i bez dodatnog utjecaja na planirani dnevni promet. Zrakoplov Airbus 319 sigurno je i bez ikakvih poteškoća sletio u zagrebačku zračnu luku sa 78 putnika.

U listopadu prošle godine, u Međunarodnu zračnu luku Franjo Tuđman prisilno je sletio zrakoplov turske aviokompanije Pegasus Airlines. U avionu koji je letio iz Istanbula za Pariz izbio je požar u prtljažnom prostoru.

Sandra Lacić
Zrakoplov s doletom od 1300 kilometara
Rockwell Commander 112 američki je jednomotorni četverosjedni zrakoplov koji je dizajnirao i izgradio sjevernoamerički Rockwell, počevši od 1972. godine. Proizvedeno je sveukupno oko 1000 primjeraka svih modela i varijacija prije zatvaranja proizvodne linije 1980. godine. Prava na dizajn prodana su kompaniji Commander Aircraft 1988., koja je nastavila proizvodnju. Avion postiže maksimalnu brzinu od 307 km/h, i ima dolet do 1300 kilometara.
Možda ste propustili...

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

Najčitanije iz rubrike