Mozaik
OBJAVLJENE NOMINACIJE ZA ZLATNI GLOBUS

Filmovi i serije Netflixa dobili čak 34 nominacije
Objavljeno 9. prosinca, 2019.
Pet nominacija zaradio je i film “Bilo jednom u Hollywoodu” Quentina Tarantina

Objavljene su nominacije za 77. Zlatni globus. Najviše nominacije dobili su filmovi i serije u produkciji Netflixa, njih čak 34 - po 17 za film i televiziju. Kad je riječ o filmovima, njihov najnoviji film, drama "Marriage Story" s Adamom Driverom i Scarlett Johannson dobila je šest, a "Irac" Martina Scorsesea zaradio je pet nominacija. Također pet nominacija dobilo je film "Bilo jednom u Hollywoodu" Quentina Tarantina. Kad je riječ o televizijskim kategorijama, po četiri nominacije dobile su Netflixove serije "The Crown" i "Unbelievable" te "Chernobyl" u produkciji HBO-a, koji je ukupno dobio 15 TV nominacija, a četiri od toga su dobili za spomenutu miniseriju o nuklearnoj katastrofi. Kao i prethodne godine, ni jedna žena nije nominirana za režiju.

Godišnja dodjela nagrada The Hollywood Foreign Press Associationa, koja se dodjeljuje najboljima u filmskim i televizijskim kategorijama, smatra se neslužbenim početkom sezone dodjela nagrada. Televizijski prijenos dodjele uživo moći će se gledati na NBC-ju 5. siječnja 2020., a peti put će domaćin dodjele biti britanski komičar Ricky Gervais.

Britanci su jako dobro zastupljeni među nominiranima za Zlatni globus ove godine: njih čak 27 su kandidati za nagrade za film i TV. Među njima su glumačke nominacije dobili Taron Egerton, zvijezda filma "Rocketman" i Phoebe Waller-Bridge, autorica i zvijezda sitcoma "Fleabag", zajedno sa svojim partnerom iz serije Andrewom Scottom. Britanci kojima se također smješe nagrade su Dame Helen Mirren, Kit Harington, Sacha Baron Cohen, a samo iz serije "The Crown" nominirani su Olivia Colman, Helena Bonham Carter i Tobias Menzies.

Uz "Chernobyl" i "Unbelievable" su u kategoriji miniserija i TV filmova nominirane: "Catch-22″, "Fosse/Verdon" i "The Loudest Voice". "The Crown" se našla u kategoriji najboljih dramskih serija zajedno s "Big Little Lies", "Killing Eve", "The Morning Show" i

"Succession". Najbolje humorostične serije koje se natječu za nagradu su: "Barry", "Fleabag", "The Kominsky Method", "The Marvelous Mrs. Maisel" i "The Politician".

Kad je riječ o najboljim filmovima, odnosno dramama, "Marriage Story" i "Irac" natječu se protiv filmova "Joker", "The Two Popes" i ratnog epa Sama Mendesa "1917.". Tarantinov je film "Bilo jednom u Hollywoodu" nominiran u kategoriji komedije/mjuzikla uz filmove "Jojo Rabbit", "Knives Out", "Rocketman" i "Dolemite Is My Name". Za najboljeg redatelja nominacije su dobili sce redom muškarci: Scorsese, Mendes, Tarantino te Todd Phillips za "Joker" i Koreanac Bong Jong Ho za "Parasite", koji je nominiran i za najbolji scenarij. Ova crna komedija prikazuje društvene podjele u Koreji i nominirana je i za najbolji film na stranom jeziku. Kad je riječ o stranom filmu, natječu se još i: kineski "The Farewell", francuski "Portrait of a Lady on Fire" i "Les Misérables" te "Pain and Glory" Pedra Almodovara.

U kategoriji najboljeg glumca u drami našao se Christian Bale za film "Ford v Ferrari", a konkurencija su mu kolege: Jonathan Pryce za "The Two Popes", Antonio Banderas ("Pain and Glory"), Adam Driver ("Marriage Story") i Joaquin Phoenix ("Joker"). Rivalke među najboljih dramskim glumicama su: Cynthia Erivo ("Harriet"), Scarlett Johansson ("Marriage Story"), Saoirse Ronan ("Little Women") i Renee Zellweger ("Judy"), koju smatraju najvećom favoritkinjom za ovogodišnjeg Oscara.

Daniel Craig našao se među nominranima za najboljeg glumca u komediji/mjuziklu za "Knives Out", a tu su i Egerton ("Rocketman"), Eddie Murphy ("Dolemite Is My Name"), Roman Griffin Davis ("Jojo Rabbit") i Leonardo DiCaprio ("Bilo jednom u Hollywoodu"). Najbolje glumice u komediji/mjuziklu su: Dame Emma Thompson u "Late Night", Awkwafina u "The Farewell", Ana de Armas u "Knives Out", Cate Blanchett u "Where‘d You Go, Bernadette" i Beanie Feldstein u "Booksmart".

Za najbolji animirani film nominirani su: "Frozen II", "How to Train Your Dragon: The Hidden World", "Missing Link", "Toy Story 4" i "Lion King". Za najbolju originalnu pjesmu nominacije su dobile skladbe: "Beautiful Ghosts" ("Cats"), "(I‘m Gonna) Love Me Again" ("Rocketman"), "Into the Unknown" ("Frozen II"), "Spirit" ("The Lion King") i "Stand Up" ("Harriet"). Tom Hanks će dobiti nagradu za životno djelo.

Tanja Kvorka
dodjela
ODRŽAVA SE 5. SIJEČNJA

2020. U LOS ANGELESU
27

Britanaca nominirano je u filmskim i televizijskim kategorijama
Možda ste propustili...

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike