Svijet
MIROVNI PREGOVORI U PARIZU

Putin i Zelenskij o prekidu sukoba, ali i o ruskom plinu
Objavljeno 9. prosinca, 2019.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij sastaju se u ponedjeljak u Parizu pod francusko-njemačkim pokroviteljstvom kako bi ponovno pokrenuli mirovne pregovore o istočnoj Ukrajini, gdje se vodi jedini aktivni oružani sukob u Europi.


Nakon tri godine paralize pregovora na najvišoj razini, veteran Putin prvi će se put rukovati sa Zelenskijem, bivšim glumcem koji je na vlast došao u svibnju.


Rat između Kijeva i proruskih separatista odnio je u više od pet godina više od 13.000 života. Zapad i Ukrajina optužuju Moskvu da financira i naoružava pobunjenike, što Rusija niječe, tvrdeći da ima političko-humanitarnu ulogu i da želi zaštititi lokalno stanovništvo. Pregovori u Parizu fokusirat će se na sadržaj sporazuma iz Minska: prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja, vraćanje kontrole Kijeva na granici s Rusijom, širu autonomiju za teritorije koje kontroliraju separatisti.


Premda je dogovor iz Minska zaustavio najteže borbe, politički aspekti nisu nimalo napredovali, jer su Putin i prethodni ukrajinski predsjednik Petro Porošenko bili u groznim odnosima. Od Zelenskijeva dolaska osjeća se stanovito popuštanje: razmijenjeno je 70 zatvorenika, među kojima jako simboličke osobe, postrojbe zaraćenih snaga povukle su se u tri mala sektora bojišnice i vraćeni su ukrajinski ratni brodovi koje je Rusija zaplijenila.


Zelenskij želi da se pregovori fokusiraju na tri točke: novu razmjenu zatvorenika, provedbu trajnog prekida vatre, i rasformiranje svih oružanih skupina koje se "ilegalno" nalaze na ukrajinskom teritoriju. Putin je oprezniji kada je riječ o njegovim namjerama, ali Moskva je kao prioritete odredila napredak u pitanju autonomije i održavanja izbora u regijama Donjecku i Luhansku.


Druga tema koja bi mogla biti dotaknuta pitanje je tranzita ruskog plina preko Ukrajine prema Europi kako bi se izbjegao prekid u opskrbi za Novu godinu.
Zelenskija očekuje težak zadatak jer se nalazi u procjepu između svojeg obećanja da neće "kapitulirati" pred Putinom, i želje da brzo okonča sukob. Njegovi protivnici, bilo da su nacionalisti ili pristaše njegova prethodnika, obećali su da će spriječiti da učini bilo kakav veći ustupak. Tako je oko 5000 prosvjednika u nedjelju u Kijevu pozvalo Zelenskog da ne podlegne pritisku Moskve. H/D.Pav.
Mark Galeotti

analitičar iz londonskog instituta za međunarodnu obranu i sigurnost

Promjena ozračja prvi je korak. Rusi šalju mnogo signala koji pokazuju da su bolje raspoloženi.
Možda ste propustili...

TURSKI PREDSJEDNIK S VOĐOM HAMASA

Erdogan pozvao Palestince "na jedinstvo"

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

Najčitanije iz rubrike