Svijet
SRBIJA NEGIRA ZLOČIN NAD ALBANCIMA

Walker: Masakr u Račku izvršile su srpske snage
Objavljeno 9. prosinca, 2019.
"Zašto je tako teško razumjeti i do kada će Srbija živjeti u samoobmani i u poricanju jasne stvarnosti Kosova. Do kada će duhovi prošlosti i dalje potkopavati put Srbije prema budućnosti. Prijatelji, prestanite sa samozavaravanjem o ratu koji je počeo stari krvavi režim u Beogradu. Treba ići dalje! Neka živi pokopaju mrtve. Napravimo mir i blagostanje za našu djecu. Treba krenuti naprijed i sagraditi ovu regiju kao uzoran model", napisao je albanski premijer Edi Rama na Twitteru, kao poruku srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, reagirajući na Vučićevu izjavu kako je zločin u Račku na Kosovu, koji je bio povod NATO-ovom bombardiranju Srbije 1999., "izmišljen". Vučić je to izjavio u povodu nepravomoćne presude kosovskog suda kojom je Srbin s Kosova Ivan Todosijević osuđen na dvije godine zatvora, jer je ono što se događalo u Račku nazvao izmišljenim zločinom. Srpski predsjednik rekao je da će i on to "svakodnevno ponavljati". Na Kosovu je, naime, kažnjivo negiranje zločina nad Albancima.


"Ponavljam i ja da je to bio izmišljen zločin gdje je sve krivotvorio onaj bjelosvjetski hohštapler, lažac i prevarant Walker", rekao je Vučić na skupu u Šapcu, spomenuvši nekadašnjeg šefa misije OESS-a na Kosovu Williama Walkera.


Walker je za portal Kosovo online izjavio kako nije iznenađen Vučićevom izjavom, jer "ovo nije prvi put u zadnjih 20 godina da me dužnosnici u Beogradu nazivaju različitim imenima i izmišljaju što se to dogodilo u Račku".


"Postoji dovoljno dokaza za ono što se dogodilo. Proveli smo jednu istragu, ali i druge istrage koje su također obavljene, a imale su isti zaključak, kao što sam naveo. Žao mi je što se gospodin Vučić ne slaže s ovim i misli drugačije. Masakr u Račku izvršile su sigurnosne snage iz Beograda, i bilo tko da je bio odgovoran za taj masakr, mora biti izveden pred lice pravde", rekao je Walker.
Iz Europske unije za prištinsku Gazetu ekspres naveli su da "nema prostora za negiranje ili relativiziranje događaja u Račku na Kosovu u siječnju 1999.". M.Flego
Najčitanije iz rubrike