Regija
OAZIN VOLONTERSKI CENTAR

Ana Palagyi je najvolonterka u Belom Manastiru
Objavljeno 9. prosinca, 2019.
Priznanja za volonterski angažman na području grada zaslužili su Gordana Jakopec i Nikola Arc
BELI MANASTIR - U povodu Međunarodnog dana volontera, Oazin volonterski centar peti je put organizirao dodjelu nagrade za najvolontera godine te dodjelu priznanja za volonterski angažman na području Belog Manastira. Nagradu za volonterku godine dobila je Ana Palagyi, koju je nominirala Matica umirovljenika Grada Belog Manastira (u kojoj je dopredsjednica), a nominaciju je podržao MKU Pelmonostor, u kojem je aktivna članica.- Gospođa Ana ima 980 evidentiranih volonterskih sati. Za nju kažu da je kreator, organizator i koordinator gotovo svih aktivnosti koje Matica provodi, a njih je mnogo. Osim volonterskih sati, za nominaciju su bile presudne i njezine brojne vrline te karakteristike koje se mogu opisati riječima kao što su organizirana, vrijedna, društvena… - obrazložena je odluka da upravo ona bude proglašena volonterkom godine.

Priznanja za volonterski rad zaslužili su Gordana Jakopec i Nikola Arc. Gordanu je nominirala Udruga osoba s alergijama i problemima disanja Alerga, u kojoj je tajnica.

- Za nju kažu da je marljiva i vrijedna članica, s dobrim organizatorskim sposobnostima, koje olakšavaju rad i provođenje mnogobrojnih aktivnosti udruge, posebno one vezane uz djecu. Aktivna je i u aktivnostima s odraslim osobama, poput obilježavanja Dana ružičastih majica, kontrole tlaka krvi i razine šećera u krvi… - ‘‘aduti‘‘ su Gordane Jakopec, koja ima 150 odrađenih volonterskih sati.

Nikola Arc je pak član DVD-a Beli Manastir, koji ga je i nominirao za nositelja priznanja. Istaknuto je kako je Arc samozatajna osoba te, kao desna ruka zapovjednika, uvijek spreman za svaku akciju i rad za dobrobit drugih, odnosno pružanje pomoći. Volonterske sate, tvrdi, ne broji, jer mu je humanost na prvom mjestu, a DVD mu je drugi dom. Zbog svega navedenoga, više je puta nagrađivan.

Nagradu i priznanja uručili su im zamjenik gradonačelnika Belog Manastira Predrag Stojanović i predsjednica Oaze Jasna Petrović. Kako je istaknuo Stojanović, rad mnogih volontera nije vidljiv javnosti, kao ni dovoljno priznat.

- U Hrvatskoj volontira između 5 i 10 posto stanovništva, što je malo. Stoga se nadam da će slične svečanosti i afirmacija volonterstva pridonijeti da ih bude više - rekao je Stojanović.

Kako je istaknula direktorica Oaze Vesna Nedić, Oazin volonterski centar postoji već 13 godina, tijekom kojih su primijetili kako se mladi teško uključuju u volontiranje, izrazivši nadu da će se to u skorašnje vrijeme ipak promijeniti.

Ivica Getto
Posebno priznanje Vladimiru Škrobi-Baji
Oazin volonterski centar ove je godine prvi put dodijelio i jedno posebno priznanje, izvan konkurencije osoba koje volontiraju. Priznanje je dodijeljeno Vladimiru Škrobi-Baji, vlasniku nadaleko poznate karanačke Baranjske kuće i predsjedniku Udruge čuvara starih zanata. ‘’Škrobo je osoba koja je prepoznala Oazin socijalno-humanitarni rad na polju podjele besplatnih toplih obroka potrebitim sugrađanima. U više navrata nas je iznenadio svojim donacijama ukusnih obroka za sve korisnike, kojih trenutno ima tridesetak. Uglavnom je to za posebne prigode u danima blagdana, što za naše marginalizirane sugrađane ima još veću vrijednost”, istaknula je Vesna Nedić, objasnivši kako njihovi korisnici tijekom blagdana ne dobivaju tople obroke.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana