Osijek
PACIJENTI S UPUTNICOM NA ČEKANJU

Zbog propusta HZZO-a Osječanima onemogućena pretraga na PET/CT uređaju
Objavljeno 9. prosinca, 2019.
Glasinu koja kola među pacijentima, kako će Medicol povući PET/CT iz Osijeka, u Poliklinici demantiraju

U ovom trenutku nije moguće naručiti se u privatne zdravstvene ustanove na bilo kojoj lokaciji u Hrvatskoj ni na jedan medicinski postupak za 2020. godinu preko uputnica HZZO-a jer ugovor s privatnim ustanovama još nije produžen. Jedna od njih je i Poliklinika Medikol, jedina koja u Osijeku nudi mogućnost PET/CT snimanja, inače nužnog pacijentima koji se liječe od karcinoma, a koji su se na ovo snimanje morali naručiti mjesec dana ranije.

Tako su pacijenti početkom prosinca obaviješteni kako narudžbe za siječanj 2020. nisu moguće te da nije poznato hoće li i kada to biti moguće zbog činjenice da (još) nije produžen ugovor s HZZO-m. Potvrdili su nam to i u Poliklinici Medikol.

- HZZO je 4. studenoga 2019. godine raspisao Natječaj za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja. No onda ga je 13. studenoga 2019,. na 48. sjednici UV HZZO-a, poništio bez obrazloženja. S obzirom na to da HZZO još uvijek nije dao nikakve konkretne upute o produženju ugovornog razdoblja u 2020., u smislu na koje će se razdoblje produžiti, za koje lokacije, za koje postupke, u kojim količinama te hoće li se ugovarati redoviti ili i dodatni postupci na ime smanjenja Nacionalne liste čekanja, u poziciji smo da od 1. siječnja 2020. termine ni na kojoj lokaciji, ni za koje postupke, na teret HZZO-a, nismo u mogućnosti komunicirati prema pacijentima, sve dok ne dobijemo jasnu pisanu uputu od samog HZZO-a, odgovaraju iz Medikola.

U međuvremenu je među pacijentima krenula kolati glasina kako bi se ova vrsta dijagnostike mogla potpuno povući iz Osijeka, no u Medikolu to demantiraju.

- Izjavljujemo da se radi o obmanjujućim informacijama, koje su suprotne općoj strategiji poslovanja Poliklinike Medikol s njezinim podružnicama u Osijeku, Splitu, Rijeci, Čakovcu i Zagrebu, a to je radom stručnih zdravstvenih djelatnika na najsuvremenijoj medicinskoj opremi osigurati jednako kvalitetnu i jednako dostupnu medicinsku uslugu te kontinuiranu zdravstvenu zaštitu svim osiguranicima HZZO-a u Republici Hrvatskoj. Dapače, koristimo priliku obavijestiti vas da je jedan od strateških ciljeva Poliklinike Medikol usmjeren upravo prema pacijentima Osječko-baranjske županije (ali i svim ostalim pacijentima istočnog dijela Republike Hrvatske), jer već od sljedeće godine krećemo što sa zanavljanjem postojeće medicinske opreme, investicijama u nabavu nove medicinske opreme, kao i proširenjem postojećih djelatnosti, a sve kako bismo kao pružatelj zdravstvene zaštite dali svoj doprinos u osiguranju jednako dostupne i jednako kvalitetne zdravstvene zaštite svim građanima RH, a poglavito građanima Slavonije, koji zasigurno zaslužuju što više ovakvih investicija, naglasila je ravnateljica Poliklinike Medikol, dr. Ivanka Trstenjak-Rajković.

Podsjetimo kako je Upravno vijeće HZZO-a još 2015. donijelo odluku da s ciljem smanjenja Nacionalne liste čekanja odobri veći broj postupaka PET/CT-om s KBC-om Zagreb i Poliklinikom Medikol u Osijeku. Zanimljivo je da je upravo KBC Osijek bio prva zdravstvena ustanova koja je još sredinom dvijetisućitih nudila pretragu PET/CT-om, i to posredovanjem ugovora s tvrtkom iz Italije koja je u dvorište osječke bolnice dolazila s mobilnim PET uređajem smještenim u prikolicu golemog kamiona. Nakon što je ovaj ugovor 2007. raskinut, pacijenti su sve do 2012. morali putovati na ovu pretragu u Zagreb jer je KBC Zagreb jedina državna ustanova s PET/CT-om u Hrvatskoj. Tek su tijekom 2012. ovu uslugu ponudili i u privatnoj poliklinici Medikol, i to i uz uputnicu HZZO-a.

Nefreteta Z. Eberhard
KADA ĆE BITI PRODUŽENI UGOVORI?
Na službenoj stranici HZZO-a potvrđuju kako je na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donesena odluka o poništavanju Natječaja za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja na sekundarnoj i tercijarnoj razini, ali i kako će do raspisivanja novog natječaja biti produženi postojeći ugovori. Ipak, to do sada nije učinjeno.
Možda ste propustili...

BLAGDAN PREOBRAŽENJA GOSPODINOVOG

Nakon svete liturgije o. Sturko blagoslovio voće

TESTIRANJE NA INTOLERANCIJU NA HRANU

Sve više ljudi alergično je na neku namirnicu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VELIKO PRIZNANJE

Gastroportal Chef’s Pencil ugostio Đukića

2

TRADICIONALNA PREZENTACIJA ČEŠKE BESEDE

Dan češke kulture
uz ples i pjesmu

3

U CARITASOVOM CENTRU ZA PRIHVAT BESKUĆNIKA

Zdravstvene radionice u Domu sv. Vinka