Osijek
PACIJENTI S UPUTNICOM NA ČEKANJU

Zbog propusta HZZO-a Osječanima onemogućena pretraga na PET/CT uređaju
Objavljeno 9. prosinca, 2019.
Glasinu koja kola među pacijentima, kako će Medicol povući PET/CT iz Osijeka, u Poliklinici demantiraju

U ovom trenutku nije moguće naručiti se u privatne zdravstvene ustanove na bilo kojoj lokaciji u Hrvatskoj ni na jedan medicinski postupak za 2020. godinu preko uputnica HZZO-a jer ugovor s privatnim ustanovama još nije produžen. Jedna od njih je i Poliklinika Medikol, jedina koja u Osijeku nudi mogućnost PET/CT snimanja, inače nužnog pacijentima koji se liječe od karcinoma, a koji su se na ovo snimanje morali naručiti mjesec dana ranije.

Tako su pacijenti početkom prosinca obaviješteni kako narudžbe za siječanj 2020. nisu moguće te da nije poznato hoće li i kada to biti moguće zbog činjenice da (još) nije produžen ugovor s HZZO-m. Potvrdili su nam to i u Poliklinici Medikol.

- HZZO je 4. studenoga 2019. godine raspisao Natječaj za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja. No onda ga je 13. studenoga 2019,. na 48. sjednici UV HZZO-a, poništio bez obrazloženja. S obzirom na to da HZZO još uvijek nije dao nikakve konkretne upute o produženju ugovornog razdoblja u 2020., u smislu na koje će se razdoblje produžiti, za koje lokacije, za koje postupke, u kojim količinama te hoće li se ugovarati redoviti ili i dodatni postupci na ime smanjenja Nacionalne liste čekanja, u poziciji smo da od 1. siječnja 2020. termine ni na kojoj lokaciji, ni za koje postupke, na teret HZZO-a, nismo u mogućnosti komunicirati prema pacijentima, sve dok ne dobijemo jasnu pisanu uputu od samog HZZO-a, odgovaraju iz Medikola.

U međuvremenu je među pacijentima krenula kolati glasina kako bi se ova vrsta dijagnostike mogla potpuno povući iz Osijeka, no u Medikolu to demantiraju.

- Izjavljujemo da se radi o obmanjujućim informacijama, koje su suprotne općoj strategiji poslovanja Poliklinike Medikol s njezinim podružnicama u Osijeku, Splitu, Rijeci, Čakovcu i Zagrebu, a to je radom stručnih zdravstvenih djelatnika na najsuvremenijoj medicinskoj opremi osigurati jednako kvalitetnu i jednako dostupnu medicinsku uslugu te kontinuiranu zdravstvenu zaštitu svim osiguranicima HZZO-a u Republici Hrvatskoj. Dapače, koristimo priliku obavijestiti vas da je jedan od strateških ciljeva Poliklinike Medikol usmjeren upravo prema pacijentima Osječko-baranjske županije (ali i svim ostalim pacijentima istočnog dijela Republike Hrvatske), jer već od sljedeće godine krećemo što sa zanavljanjem postojeće medicinske opreme, investicijama u nabavu nove medicinske opreme, kao i proširenjem postojećih djelatnosti, a sve kako bismo kao pružatelj zdravstvene zaštite dali svoj doprinos u osiguranju jednako dostupne i jednako kvalitetne zdravstvene zaštite svim građanima RH, a poglavito građanima Slavonije, koji zasigurno zaslužuju što više ovakvih investicija, naglasila je ravnateljica Poliklinike Medikol, dr. Ivanka Trstenjak-Rajković.

Podsjetimo kako je Upravno vijeće HZZO-a još 2015. donijelo odluku da s ciljem smanjenja Nacionalne liste čekanja odobri veći broj postupaka PET/CT-om s KBC-om Zagreb i Poliklinikom Medikol u Osijeku. Zanimljivo je da je upravo KBC Osijek bio prva zdravstvena ustanova koja je još sredinom dvijetisućitih nudila pretragu PET/CT-om, i to posredovanjem ugovora s tvrtkom iz Italije koja je u dvorište osječke bolnice dolazila s mobilnim PET uređajem smještenim u prikolicu golemog kamiona. Nakon što je ovaj ugovor 2007. raskinut, pacijenti su sve do 2012. morali putovati na ovu pretragu u Zagreb jer je KBC Zagreb jedina državna ustanova s PET/CT-om u Hrvatskoj. Tek su tijekom 2012. ovu uslugu ponudili i u privatnoj poliklinici Medikol, i to i uz uputnicu HZZO-a.

Nefreteta Z. Eberhard
KADA ĆE BITI PRODUŽENI UGOVORI?
Na službenoj stranici HZZO-a potvrđuju kako je na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donesena odluka o poništavanju Natječaja za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja na sekundarnoj i tercijarnoj razini, ali i kako će do raspisivanja novog natječaja biti produženi postojeći ugovori. Ipak, to do sada nije učinjeno.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike