Osijek
TREĆA NOĆ ZNANOSTI NA PTFOS-U NADMAŠILA OČEKIVANJA

Znanost za sve! Ovakve manifestacije popune upisne kvote
Objavljeno 9. prosinca, 2019.
Profesori, asistenti, istraživači i studenti PTFOS-a osmislili su radionice i predavanja o različitim temama za svaku dob

Više od 500 posjetitelja, od kojih su velik dio činili učenici osnovnih i srednjih škola, došlo je u petak uvečer pogledati 3. Noć znanosti na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek koja se već tradicionalno održava na toj lokaciji i po čemu je PTFOS jedinstven na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera.

Ne čudi jer radionice su bile izuzetno zanimljive, a u sklopu Noći znanosti prvi put organizirana su i tri interaktivna predavanja na kojima su se mogle čuti zanimljivosti o povijesti piva, važnosti pravilne prehrane, ali i GI scoreu što je, kako smo doznali od izv. prof. dr. sc. Stele Jokić, prodekanice za znanost na PTFOS-u i jedne od organizatorice Noći znanosti, namijenjeno osobama s dijabetesom.

- Ovo je večer kad je moguće posjetiti sve naše laboratorije i opremu, vidjeti po čemu smo iznimno jaki i upoznati se s našim nastavnicima i asistentima te uvjeriti se da je PTFOS poželjno mjesto za studiranje i stjecanje novih znanja – pojasnila je Jokić, dodajući da je popularizacija znanosti na ovaj način, ali i općenito, razlog što ovaj fakultet ima potpunu upisnu kvotu i ne ostaje praznih mjesta. Ne samo da je popularno nego je i vrlo zanimljivo, u što smo se mogli uvjeriti u brojnim radionicama, počevši u onoj o temi vode, meda, sapuna, kemije i, dakako, svim ostalima. Velik broj učenika tako se okupio na radionici „Slatki okus znanosti”, gdje su mogli vidjeti kako se proizvode čokolada i draže-proizvodi, a što je posebno zanimalo Niku Bilić, učenicu četvrtog razreda Opće gimnazije.

- Volim čokoladu, pa sam željela vidjeti proces izrade, no osim toga, posjetit ću i radionicu kemije jer me, zahvaljujući mojoj profesorici Ljiljani Kovačević, kemija jako zanima – otkrila nam je Nika. A golem interes, i to (uglavnom) muške populacije, izazvala je radionica zanimljiva naslova „Prirodna kozmetika za muškarce – jer i mi to zaslužujemo!” Ondje su se mogli uvjeriti u bogatstvo izrade prirodne kozmetike, a što su nam stručno pokazali modeli, studenti PTFOS-a Damir Katić i Kevin Ćosić.

- Ovo su biljna ulja i masti pogodni za kožu, a dlake će omekšati. Kako nas dvojica imamo brade, lako se uvjeriti da brada može biti njegovana uz pomoć eteričnih ulja, bez kemijskih sredstava – rekao je Kevin, a Damir je dodao da je riječ o preparatima koje je moguće napraviti i u kućnoj radinosti, a među kojima je čak i mast protiv bolova.

Da je manifestacija pogodna za sve generacije uvjerili smo se dolaskom učenika nižih razreda osnovne škole. Sedmogodišnja Nikoleta Mađarević stručno nam je pojasnila da se ovdje nalaze laboratoriji.

- Bila sam ovdje već sa školom i bojila sam jaja bojom iz epruveta. Voljela bih raditi ovdje jednog dana, baš kao i moja mama – iskreno će Nikoleta, za čiji je imendan na PTFOS-u bio spreman i Sveti Nikola. Posjetiteljima je, prigodno, dijelio slatkiše.

Marija Mihelić
Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana