Kultura
BOŽIĆNA PREDSTAVA: TAJNE SNJEŽNE KUGLE

Osmijeh i mahanje uvijek upale kada zaborave korake
Objavljeno 9. prosinca, 2019.
Bilo je zabavno, svečano, smiješno i opušteno, a neke nastupe publika je nagradila iskrenim, zasluženim i spontanim Bravo!

Pahuljice, Snježnu kuglu, Mećavu, Snjegoviće, Patuljke i poklone, Zvončiće, Kolačiće, Grincheve, patuljke i poklone, Nestašne Grincheve i Božićnu pjesmu vidjela je u subotu prijepodne brojna osječka publika u Domu Hrvatske vojske, gdje su polaznice Odjela za suvremeni ples GŠFK OSIJEK i Plesnog studija Nikoola izvele božićnu plesnu predstavu.


Učenice 1., 2., 3. i 4. razreda, ansambla i polaznice predškolskog tečaja kroz deset su koreografija prikazale čaroliju rasplesanog Božića u zamisli njihovih mentorica Nikoole Livančić i Martine Terzić. Led su probile iskusnije plesačice, vrlo predano, a nakon njih su na pozornicu izašle one najmlađe, među kojima su i dvogodišnjakinje i trogodišnjakinje. Ne treba ni reći da je već njihov izlazak pred publiku izazvao veselje i smijeh. Vidjelo se po njihovom sigurnom nastupu da su radile mjesecima na koreografiji. Koncentrirano su pratile na svaki svoj i korak svih drugih članica skupine. Svoju su složenu koreografiju vrlo besprijekorno izvele. Ili bar približno tako. No od njih se to ni ne očekuje, zapravo. Bitna je njihova volja i sreća, a toga imaju.


Usto, stignu one - između svakog koraka i pokreta - pregledati i tko gdje sjedi u publici, mahnuti mami i tati, bratu, seki, baki, djedu, susjedu... Sve to uspiju u 2-3 minute nastupa, iako im dosta vremena treba da se uopće međusobno i same sa sobom dogovore - hoće li ili ne će. Sve to iznimno zabavlja one koji su došli pogledati njihov nastup.


Ipak, da ne bi bilo sve tako ‘opušteno‘ i razigrano, a i da bi pokazale da tijekom godine, i godina, marljivo rade, potvrdile su sve ostale skupine. Njihove su koreografije pomno osmišljene - zahvaljujući mentoricama - kao i kostimi.


Prave su to plesne minijature kojima se ne samo predstavljaju na ovakvim prigodnim predstavama nego s kojima odlaze i na revije, regionalna, pa i državna natjecanja i ostvaruju često vrlo zapažene rezultate i nagrade, o čemu redovito izvještavamo na stranicama Glasa Slavonije.


Mentorice Nikoola Livančić, Martina Terzić i Ivona Vuk sate i sate ulažu u konačni rezultat, a nikad ne propuste prigodu istaknuti važnost - ne samo polaznica koje se trude nego i roditelja koji ih redovito dovoze, čekaju, podržavaju. Uobičajena je njihova situacija da one malene, kada zaborave koreografiju i korake, jednostavno stanu, nasmiješe se, pogledom potraže svoje u publici i mahnu im za - ‘ispriku‘, i uvijek im upali. Neke čak i kada ugledaju nekoga s fotoaparatom pred pozornicom, zakratko u drugi plan bace nastup i iskoriste situaciju pa poziraju pred objektivom.
Kako i priliči ovakvim predstavama, bilo je zabavno, svečano, uvijek pomalo i smiješno, opušteno, no bilo je nastupa koje je publika nagradila iskrenim, zasluženim i spontanim Bravo!


Narcisa Vekić
Možda ste propustili...

MUZEJSKA ZBIRKA SELI SE NA DRUGU LOKACIJU

Bogata povijest Orahovice bit će primjereno zaštićena

NA 66. SPLITSKOM LJETU 4. KOLOVOZA

Pijanistički recital Marijana Đuzela

SVEČANA PROSLAVA 20. OBLJETNICE KAZALIŠTA ULYSSES

Publika pratila program s brodova u zaljevu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SKLOPU BALETNIH VEČERI NA SUSTIPANU

“Felliniana” iz magičnog svijeta slavnog redatelja

2

JEDINSTVENI FESTIVAL OD 10. DO 20. KOLOVOZA

U Zagrebu 350 umjetničkih zastavica

3

DOKUMENTARNI FILMOVI

21. Mediteran film festival - online