Zdravlje
IZOFLAVONI VRSTA SU FITOESTROGENA, TAKOZVANIH BILJNIH ESTROGENA

Fitoestrogeni (ne) ublažavaju menopauzu
Objavljeno 9. prosinca, 2019.

Vezani članci

ISTRAŽIVANJE

Kada nastupa menopauza

Proizvođači dodataka prehrani koji sadrže izoflavone vole tvrditi da njihovi proizvodi pomažu u ublažavanju simptoma tipičnih za menopauzu, no udruga za zaštitu potrošača u Njemačkoj upozorava da nema znanstvenih dokaza za to.

U menopauzi se razina estrogena naglo smanjuje, a soja je namirnica bogata izoflavonima - fitonutrijentima koji povoljno utječu na zdravlje.

Izoflavoni vrsta su fitoestrogena, takozvanih biljnih estrogena, koji su, zbog svoje kemijske strukture, nalik na estrogen u našem organizmu.Nalazimo ih uglavnom u mahunarkama, osobito u soji i crvenoj djetelini.

Premda neutemeljeno, brojni proizvođači dodataka prehrani s izoflavonima ističu njihove navodne zdravstvene koristi, ponekad neizravno stavljajući naziv "meno" u naziv proizvoda, pri čemu su im ciljna skupina žene u menopauzalnoj dobi.Ostali izravno ističu korist za zdravlje, premda je to zabranjeno u skladu s postavkama udruge potrošača o 22 dodatka prehrani s crvenom djetelinom ili sojinim izoflavonima. Provjera njemačke udruge pokazala je i da mnogi proizvođači ne navode upozorenja o maksimalnom vremenu tijekom kojega je dopušteno uzimati dodatke u skladu s preporukama Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Udruge potrošača smatraju da se preporuka EFSA-e treba pridržavati, osobito s obzirom na to da je 14 od 22 dodatka koja su testirali sadržavalo toliko visoku dozu izoflavona da je ona premašivala EFSA-ine smjernice o njihovu dnevnom unosu.

Izoflavoni se nalaze i u pićima na bazi soje te u alternativnoj hrani od sojina mesa, napominje njemačka udruga potrošača, dodajući da ne raspolaže dokazima o nepoželjnim nuspojavama.

Ostaje nejasno hoće li njihova konzumacija dodatno povećati rizik od razvoja raka dojke kod žena u menopauzi. EFSA stoga preporučuje da se sojini izoflavoni ne uzimaju dulje od 10 mjeseci uzastopno, a izoflavoni crvene djeteline ne dulje od tri mjeseca. Njemački državni Institut za procjenu rizika (BfR), čija nadležnost uključuje sigurnost hrane, podudara se s preporukama EFSA-e.Smjernice se odnose na zdrave žene u menopauzi i u postmenopauzi. Udruge potrošača savjetuju ženama da se uvijek konzultiraju sa svojim liječnikom prije početka uzimanja dodataka prehrani koji sadrže izoflavone.

Kod nekih žena menopauza može nastupiti i prije četrdesete godine i tada govorimo o preranoj menopauzi, čijim uzrokom mogu biti neke bolesti, poglavito autoimune (reumatoidni artritis, neki tumori i uklanjanje maternice zajedno s jajnicima), a postoje i situacije kada kćeri majki koje su prerano ušle u menopauzu također preuranjeno ulaze u menopauzu, pa u tim situacijama možemo govoriti da i nasljeđe ima važnu ulogu.
J.Kn./H
Valunzi, nesanica....
Iako je menopauza prirodan događaj u životu žene, a ne bolest, ona u znatnog udjela žena može poprilično narušiti kvalitetu života. Valovi vrućine, poznati kao valunzi, praćeni preznojavanjima, nesanicom, umorom te osjećajem iscrpljenosti, uz depresivne poremećaje raspoloženja, te, u konačnici, osteoporozu i ubrzan razvoj ateroskleroze, ne samo da mogu znatno utjecati na kvalitetu življenja, nego ometaju i normalno socijalno funkcioniranje.
Najčitanije iz rubrike