Sport
U GRADSKI VRT STIŽE OPASNA LOKOMOTIVA

Bijelo-plavi za pobjedu će morati teško raditi, a dobro će doći i navijačka podrška
Objavljeno 7. prosinca, 2019.
Osijek ove sezone nije izgubio na svome terenu, a protiv Lokomotive taj će niz biti na kušnji

Vezani članci

DINAMO PRATI OSIJEKOVE MLADE REPREZENTATIVCE

Alen Petrović: Mihael Žaper i Boško Šutalo nisu na prodaju

Završnicu jesenskog dijela sezone nogometaši Osijeka odradit će na svome stadionu. Posljednja dva nastupa imat će u Gradskom vrtu, a prvi gost Osječanima je uvijek neugodna Lokomotiva koja stiže u nedjelju popodne.

U posljednjih deset utakmica na osječkom stadionu svega je bilo u međusobnim ogledima. Zagrepčani su slavili čak pet puta, Osijek četiri, a jedan je susret, posljednji koji je odigran u Osijeku, završio bez pobjednika. Statistika, dakle, dovoljno govori, ali neće otkriti baš svu istinu. Naime, u posljednjih šest susreta bijelo-plavi su slavili u četiri, ali i dalje peče onaj jedan poraz unutar tih okršaja koji je Lokomotiva Osijeku nanijela na dan kada je Kohorta slavila svoj 30. rođendan.

Navijačka podrška
Zbog toga bi "lokosi" trebali za osječku momčad biti poput "crvene krpe". Nešto što će bijelo-plavi dati dodatni motiv. Kad smo već kod motiva njih definitivno ne bi trebalo nedostajati kada je Osijek u pitanju. Najvažniji je svakako rezultatski, jer pobjedom bi preskočili Lokomotivu na prvenstvenoj ljestvici. Tu je i očuvanje nedodirljivosti Gradskog vrta ove jeseni s obzirom na to da u njemu još ni jedan gost nije osjetio slast pobjede. Nema dvojbe kako će to biti novi veliki izazov za kapetana Mileta Škorića i prijatelje. Zna to i strateg Ivica Kulešević, pa je nakon dužeg vremena jedan strateg bijelo-plavih uputio javni poziv navijačima.

- Susret s Lokomotivom iznimno je važan za nas, jer pobjeda u njemu znači i zadržavanje koraka s momčadima iz samog vrha tablice. Zato pozivam naše navijače da dođu u Gradski vrt i pomognu nam u nastojanjima da sezonu završimo na uspješan način.

Iako će mnogi navijači tu utakmicu teško doživjeti i karakterizirati kao derbi ona to u punom smislu jest. Za Osijek bi mogla biti i ključna utakmica ove jeseni, jer ako pobijede bijelo-plavima će se širom otvoriti vrata prezimljavanja pri samom vrhu prvenstvene ljestvice.

- Mnogo smo toga propustili na gostovanjima ove jeseni, ali ostaju nam te dvije utakmice na našem terenu. Dosad kod kuće ne znamo za poraz i vjerujem kako će se ta tradicija održati i nakon susreta s Lokomotivom. Bio bi to najljepši dar našim navijačima za nadolazeće božićne blagdane - priča trener NK Osijek.

Lijepo zvuči, ali nema dvojbe kako Lokomotiva ima svoje planove. I ne treba ih podcijenjivati, jer rijetko je Osijek s njom, pa kad je i pobjeđivao, lako izlazio na kraj. Uvijek su Zagrepčani bili prilično tvrdoglava i odlučna momčad.

- Loše su krenuli u ovu sezonu, ali kako je ona odmicala postupno su se dizali i sada su u odličnoj formi. Dolaze nam puni samopouzdanja jer su iza njih dvije uvjerljive pobjede s po 4:0 (Gorica u prvenstvu i Šibenik u Kupu nap.a.). Željet će nam pomrsiti planove, ali imat ćemo itekako i mi što reći u tom susretu - poručuje Kulešević.

Dvojbe oko momčadi
Osječanima će taj susret biti treći u tjedan dana, pa će Kulešević opet miješati kadrovske karte. Ne bi to bio toliki problem da u kadru nema veliki broj igrača koji nisu u optimalnom stanju, jer se tek vraćaju nakon dugih stanki zbog ozljeda, neki su još upitni za nastup, a neki će se i vratiti u konkurenciju. Hoće li možda izbor igrača prilagoditi specifičnostima za susret s Lokomotivom?

- Neću, jer se nemam običaj prilagođavati suparniku. Zanima me moja momčad i naša igra. Ima stvari u kojima sigurno možemo biti bolji. Ogledni primjer moglo bi biti drugo poluvrijeme susreta protiv Intera u kojem smo bili kompaktni, agilni i agresivni. Što se zdravstvene situacija tiče ona je dobra. Žaper i Majstorović, koji su preskočili susret protiv Intera, bit će zdravi. Upitan je Mance, Špoljarić nije još posve zdrav, ali mogao bi priliku čekati s klupe. Razmišljam i što s Laszlom koji je odigrao dvije cijele utakmice nakon što se vratio nakon ozljede. Možda Pilja gurnemo bliže vratima, a Lopa je također u dobroj formi. Tako postoje neke dvojbe, ali nadam se kako ću pogoditi s odabirom igrača - kaže Kulešević.

Onda se dotaknuo jednog čovjeka - Petra Bočkaja.

- Nisam načisto što ću s njim učiniti. Krenuti od početka, ili ga uvesti u igru naknadno. On još uvijek osjeća posljedice duge pauze zbog ozljede i nije spreman za svih 90 minuta. Zato bih ga radije na terenu imao u završnici susreta kada svojim potezima može odlučiti pitanje pobjednika. Vidjeli ste "slobodnjak" u Zaprešiću. Nema u Europi mnogo igrača koji tako kvalitetno izvode prekide. I zato mi ga je važno imati na terenu kada se utakmica lomi. Posebice zato jer u posljednje vrijeme imamo određenih problema s realizacijom. Teško zabijamo kroz igru, a kada je tako prekidi su uvijek dobrodošla alternativa - smatra trener osječkog prvoligaša.

Nije lako dokučiti kakve se ideje Kuleševiću kuhaju u glavi, jer je dosad nerijetko znao mijenjati momčad i sustav igre. Za očekivati kako će tražiti zauzimanje napadačkog garda od svojih igrača, ali u tome se nikako ne smije zaboraviti na strašnu tranzicijsku igru koju ima Lokomotiva. Bit će to susret kojeg će Osječani baš morati istrčati. I to na visokoj razini. Tijekom polusezone pokazali su kako su spremni nametnuti i pratiti visoki ritam. Ono što nikako ne bismo smjeli dopustiti jest da ih suparnik uspava i uvuče u nekakvu partiju šaha i igre živaca. To bi bila voda na mlin Lokomotive, jer ona je ta koja u tom susretu nema što izgubiti.

Zato se od Osijeka očekuje preuzimanje određenog rizika, jer to nije susret u kojem će se put prema pobjedi otvoriti čekanjem i kalkuliranjem.

Dalibor Keler
 
Rezultati by SofaScore
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini